03/07/2018

Sezdány válkou

Když vám válka dá i sebere to nejcennější

Autor: Baru

Sezdány válkou je nový romantický příběh na podkresu druhé světové války z pera novozélandské autorky Soray Lane, který už nějaký ten pátek můžete vídat na pultech všech knihkupectví. Příběh, který se vám zpočátku stoprocentně nebude tak úplně pozdávat, nakonec v lepším případě ohodnotíte lehce nadprůměrně, v tom horším jako totální propadák. Tak či tak budete nejspíš zklamáni. Sezdány válkou totiž vůbec není tak plnohodnotné válečné drama, jak se tváří, nýbrž spíše romantická slaďárna s lehkou, předvídatelnou zápletkou. Nicméně, kdo říká, že je takovýto koncept špatný? Sezdány válkou je kniha, která vrhá na druhou světovou válku opět jiný pohled a z mé strany vám její čtení mohu doporučit, avšak opravdu jen těm fanouškům válečného žánru, které tento odlišný koncept plný romance nevyvede příliš z míry.


Příběh tří žen z odlišných sociálních poměrů, které se spolu s tisíci dalšími mladými dobrovolnicemi rozhodnou pro radikální krok ve svém životě a přihlásí se na sklonku války, v roce 1944, do vojenského programu Velké Británie jako zdravotní sestřičky. Každá z nich má ke vstoupení do armády své osobní důvody a každá se s náročností vojenské práce, svými ztrátami a konečnými dozvuky války vyrovnává po svém. 

V příběhu o přátelství tří mladých zdravotních sestřiček se seznamujeme s naprosto sociálně i charakterově odlišnými dívkami - Scarlet, Ellie a Lucy. Scarlet je dívka vychovávána vyššími vrstvami, která se s rodinnými konvencemi rozhodne skoncovat za vidinou nalezení svého pohřešovaného snoubence Thomase. Do armády tak vstupuje vystrašená, nepřipravená, ale díky své paličaté povaze plná odhodlání. Ellie je Scarletin protipól. Chudá irská dívka přímo vyřazující optimismem a veselostí si neuvědomuje, co všechno může ve válce ztratit. Nepřístupná, uhlazená Lucy je pak synonymem spolehlivosti. Zdravotní sestřička tělem i duší, neústupná, neoblomná, zkušená. I ona má ale své kostlivce ve skříni a její přílišná odpovědnost a obětavost se jí nakonec v životě stane osudnou.

Všechny tyto tři dívky válka zasáhne mladé, nepřipravené a zranitelné. V průběhu knihy však můžeme sledovat výborné psychologické vyobrazení toho, jak se z těchto mladičkých, nezkušených a naivních dívek stávají válkou zraněné, vyspělé ženy obtěžkané těžkou životní zkouškou. Přes to všechno, co jim ale armáda sebere, jim dá i to nejcennější – všechny tři najdou ve válce lásky odzkoušené tvrdými válečnými hrůzami i přátelství na celý život.

A právě příběh lásky a romance sehraje v knize tu největší roli, což je možná hlavním problémem toho, proč se nemůže zavděčit všem čtenářům tohoto populárního žánru. Hmatatelná, místy klišoidní romance totiž prosakuje naprosto každou stránkou.

I hrůzy války ale mají v této knize své odstavce a z pohledu tří párů mladých ženských očí jsou vyjádřeny velice autenticky a děsivě, stejně jako jejich pohled na charakterové vývoje mladých zraněných vojáků, kteří se po válce se svými hrůzami velice často už nikdy nedokázali smířit, a jejich životy tak v mnoha případech brzy po konci války končily sebevraždou.

Kniha Soray Lane dávající na více než tří sta stránkovém příběhu prostor mnoha postavám je napsána ze tří pohledů a velice zvláštním stylem. Dialogy postav na vás zpočátku mohou působit až nuceně starobyle a přizpůsobeně tehdejší době a jejich kulturním zvykům, takže se vám to nebude číst zrovna nejlíp. V průběhu knihy si na to ale postupně budete muset zvyknout, pokud budete mít vůli prokousat se až k samotnému závěru.

Sezdány válkou je velice romantický příběh plující na vlnách rozbouřené války, který všechny své hlavní hrdiny dožene až na pokraj svých sil. Příběh o válečném přátelství i láskách, ze kterých se po válce stanou přátelství a lásky na celý život. Příběh o hrůzách války z pohledu obyčejných, zranitelných žen. Příběh lehce klišoidní, nicméně čtivý, krásný a dojemný. Není to bůhvíjaká bomba, ale lehký nadprůměr, který určitě stojí za přečtení, pokud vás kombinace válečného dramatu a romance láká stejně jako mě.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm