26/06/2018

Kostík hledá přátele



Když si malá kostřička hledá kamarády

Autor: Bára

Dalším kouskem z dílny Knihozemě, který vám představíme, je roztomilá knížka pro děti Kostík hledá přátele. Autorem je grafik a ilustrátor Pawel Pawlak. Je tedy nutno podotknout, že prim v této knize hrají ilustrace, textu v ní mnoho nenajdete.




Kostík ztratí zub a bojí se, že kvůli tomu nenajde přátele. Naštěstí však uvidí Rozárku, která shodou okolností svůj zub zakopává do země, protože to přeci přináší štěstí. Kostíka napadne, že když už ten zub nepotřebuje, mohla by mu ho dát, což Rozárku mírně popudí, nicméně dojdou k dohodě, že si navzájem představí své světy, a poté mu svůj zub možná nechá…. 


Rozárčin svět je plný barev, květin, duhy, oproti tomu ten Kostíkův je tmavý plný dalších kostřiček, přesto však nepůsobí pesimisticky. Má sloužit jako protipól našeho světa, poukázat na odlišnosti mezi jednotlivými světy.



Řekla bych, že skrze Kostíkův a Rozárčin příběh chce Pawel Pawlak dětem ukázat, že i děti ze zcela odlišných světů se mohou kamarádit, což je v současnosti docela aktuální téma.



Jak již bylo řečeno, Pawel Pawlak je hlavně ilustrátor a kniha je navíc určena dětem od tří let, proto je v knize minimum textu, příběh stojí na kouzelných ilustracích, které jsou z koláží. Autor často nechává hovořit jen celé dvoustránkové ilustrace bez textu, což pro tříleté děti nebude žádný problém.



Kostík je zkrátka roztomilouš roku. Skutečně! Po výtvarné stránce se vám bude líbit, pokud ale budete očekávat i velký literární zážitek, budete možná zklamáni. Textu je tam vskutku poskromnu, nicméně ilustrace ho zastoupí na plné čáře.








Děkujeme Knihozemi a společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm