05/07/2018

Musím to vědět


Dokonalý manžel. Dokonalý otec. Dokonalý lhář?

Autor: Bára

Špionážní thrillery mě poslední dobou fakt baví, proto asi nebude překvapením, že jsem sáhla po knize Karen Cleveland, Musím to vědět, z edice Motto thriller. Autorka přichází s relativně novým námětem a celé to vystavěla na reálných základech, jelikož sama pracovala pro CIA.


Vivian žije svůj americký sen. Má skvělého manžela, čtyři děti, dům a práci, v níž je úspěšná. Pracuje jako analytička pro CIA, kde vyvíjí algoritmus, díky němuž by měli být odhaleni ruští spící agenti. To se jí skutečně podaří. Nabourá se do počítače ruského špiona, v němž nalezne složku „Přátelé“ s pěti fotografiemi. Tento okamžik ji bohužel převrátí celý život vzhůru nohama. Na jedné fotografii totiž poznává muže, za něhož se před deseti lety vdala a má s ním čtyři děti. Vivian je otřesená, šokovaná, zklamaná. Je jí jasné, že od této chvíle jsou v ohrožení lidé, které nejvíce miluje – její děti a manžel. Jak se rozhodnout? Chránit svou rodinu, nebo splnit svůj slib chránit vlast před nepřáteli? To je rozhodnutí, před kterým Vivian stojí. 

Celý příběh je vystavěn na americko-ruských vztazích, tedy velmi aktuálním tématu, kdy obě velmoci nasazují na svá území tajné agenty.  Vzhledem k tomu, že sama autorka pracovala stejně jako hlavní postava v CIA jako analytička zaměřená na kontrašpionáž, působí vše velmi věrohodně – ať už popis postupů při odhalování tajných agentů, vyhledávání kontaktů či obyčejné kontroly při vstupu do budovy. Z textu prostě cítíte, že autorka ví, o čem píše.

Nečekejte však příběh plný krve a vražd, je to spíše o vztahu mezi manželi, o ztrátě důvěry. Přesto je kniha plná akce a napětí, sami nebudete vědět, čemu a hlavně komu věřit, scénáře se vám v hlavě budou střídat jako aprílové počasí. Autorka vás neustále nutí přemýšlet, jak byste se vlastně zachovali vy sami.

K Vivian si vytvoříte takový ten zvláštní vztah, kdy ji na jednu stranu odsoudíte za to, jak se zachovala, přestože ji z lidského hlediska chápete, na druhou stranu jí fandíte, aby se z té zašmodrchané situace dostala a zachránila, co se dá. A Matt? Tak o tomhle pánovi opravdu nebudete vědět, co si máte myslet. I přes Vivianino odhalení opravdu působí jako milující otec a manžel, takže jste stále na vážkách – je oběť, nebo dokonalý lhář? Přiznám se, že až do konce jsem netušila, jestli mu věřit, nebo ne. A můj názor na něj se měnil každou chvíli.

I když se jedná o relativně útlou knihu, je tam všeho tak akorát – napětí, akce, rodinných i pracovních vztahů. Vše je nám podáváno z pohledu samotné Vivian, která nám místy odhaluje střípky z minulosti, v nichž se snaží najít odpovědi a vysvětlení toho, co se teď vlastně s jejím životem děje a jak k tomu všemu vlastně mohlo dojít.

Pokud máte rádi knihy plné napětí a akce, ale na druhou stranu nevyhledáváte spoustu krve, věřte, že od této knihy dostane přesně to, co chcete. Je to příběh, od něhož se nebudete moct odtrhnout a budete ho číst, dokud nebudete vědět, jak to celé dopadne. A když už máte pocit, že je vše vyřešeno, naprosto vás rozseká poslední věta a vy budete sedět a zírat. Protože takový závěr? Pane jo!


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm