25/07/2018

Slunce je také hvězda

Každé rozhodnutí může změnit náš osud

Autor: Valča

Ať si každý říká, co chce, romantika k létu prostě patří. Obzvlášť, když je z pera bestsellerové autorky, Nicoly Yoon. Ta nás v minulosti oslnila svou prvotinou Všechno, úplně všechno, která se dočkala i filmového zpracování. Není se tedy čemu divit, že je její další kniha čtenářskými fanoušky dychtivě očekávána (mne nevyjímaje).


Natasha a Daniel by snad nemohli být rozdílnější. Natasha, pragmatická dívka, která věří jen vědě a faktům. Daniel, snílek, který by chtěl být básníkem. Natasha, dívka pocházející z Jamajky, toho času žijící se svou rodinou v Americe. Daniel, syn korejských přistěhovalců. Jedno však mají společné – oba jsou nějakým způsobem zatížení svou rodinou a snaží se ze své situace nějak vybruslit. A přesně v tu chvíli se oba setkají.

Pokud od této knihy budete očekávat klasickou slaďárnu, budete překvapeni. Nejedná se o klasickou lovestory, ve které ona miluje jeho, on miluje ji, pak přijde problém, který naruší jejich vztah, nicméně všichni tušíme, že v závěru uvidíme ohňostroj. V téhle knize je zápletka postavena jinak. Ve chvíli osudového setkání je Natasha s celou rodinou vyhoštěna z Ameriky zpět na Jamajku. A ono vyhoštění není vzdálená budoucnost – Natasha Ameriku opustí za 12 hodin. 

Vyprávění celého příběhu je převážně z pohledu Natashy a Daniela, svůj prostor však v krátkých kapitolách dostávají i vedlejší postavy, či dokonce postavy, které se v příběhu zdánlivě jen mihnou. A právě tyto postavy (ať už vědomě, nebo nevědomě) ovlivní životy našich hlavních hrdinů.

Přestože se příběh odehrává během jednoho dne, máte pocit, jako byste s těmi dvěma strávili daleko více času. Poznáváme je skrze jejich vlastní vzpomínky a myšlenky, či z vyprávění jiných postav. Natasha je zcela racionální dívka, která nevěří na lásku ani osud, naopak klade důraz na fakta a důkazy. Většinu lidí si drží od těla a vše pro ni musí mít rozumné vysvětlení. Daniel je oproti ní až naivní snílek s romantickou duší věřící na osud i na lásku. A přestože ho Natasha odhání, nevzdává se a dokazuje jí, že láska je pro každého.

Abych pravdu řekla, Natasha mi úplně nesedla, ale Daniel – to bylo jiné kafe. Na jeho kapitoly jsem se těšila, protože byl neskutečně vtipný a jeho přirovnání byla naprosto bezkonkurenční. Ten kluk mě prostě bavil.

Kniha se čte lehce, svižně, což je jistě zásluha krátkých kapitol, v nichž se střídají jednotliví vypravěči. Přesto musím říct, že některé „vysvětlující“ kapitoly jsem chtěla přeskočit (ale bála jsem se, že mi v nich něco uteče), příliš mě totiž nebavily. Naopak zajímavé bylo nahlédnout do života lidí, kteří se v příběhu jen mihli, nutilo nás to zamyslet se nad tím, proč lidé dělají právě to, co dělají (tak jako ve skutečném životě).

Slunce je také hvězda je příběh o tom, jak jeden den může změnit celý náš život, o tom, že každé rozhodnutí, které učiníme, ovlivní nejen nás, ale i naše okolí. Věřte, že pokud si knihu přečtete, dostanete milý, vtipný a samozřejmě romantický příběh, který jen tak nezapomenete.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm