18/06/2018

Nikdyuš


Nový nástupce Harryho Pottera? Uvidíme.

Autor: Bára

Předpokládám, že většina z vás již zaznamenala projekt Knihozem z dílny Albatros Media, a.s., který vypíchl to nejlepší z knižní tvorby pro děti. Osobně jsem se nejvíce těšila na Nikdyuš, debut australské autorky Jessicy Townsendové, protože je přirovnáván k dnes již legendárnímu Harrymu Potterovi. A co víc, knihu přeložil Vladimír Medek. Ano, přesně ten samý pán, který překládal právě Harryho.


Morrigan Crowová je prokletá. A nemyslím to v tom metaforickém slova smyslu. Morrigan je prokleté dítě, protože měla tu smůlu a narodila se v Nejposlednějším dni věku, tedy v ten nejméně šťastný den. Děti narozené v tento den mají totiž tu smůlu, že zemřou, jakmile se Nebeský orloj promění ze zšeřelé soumračné modři na ztemnělou safírovou, poté námořnicky modrou a nakonec v hlubokou, neproniknutelnou čerň. A to se stává jednou za dvanáct let. Morrigan je ale skutečný smolař, protože tentokrát k tomu dojde již po jedenácti letech.

Morrigan je, stejně jako ostatní prokleté děti, obviňována za veškeré nešťastné události v bližším i širším okolí – infarkt starýho Toma, záplavy v Severním Blahu, fleky vod vomáčky na nejlepším ubrusu, nepovedené mistrovství v pravopisu soutěžícího Pipeho či zlomená kyčel při bruslení paní Maloufové. 

Je vám tedy jasné, že Morrigan nemá nikde zastání, včetně své rodiny, nemá žádné přátele a nemá ani budoucnost, přestože tohle je všechno, po čem touží. 

Přestože již vše vypadá beznadějně ztraceno, usměje se na Morrigan v den očekávané smrti štěstí. Na rozlučkové večeři se u nich totiž objeví zrzek Jupiter North, který Morrigan za poněkud dramatických okolností odveze do Nikdyuše. Na mechanickém pavoukovi.

„Proboha, že já mám ještě pořád na hlavě klobouk? Taková nezdvořilost.“ Povytáhl obočí a podíval se na vyjevené posluchače. „Nelekejte se: jsem zrzek.“
Slovo „zrzek“ bylo hrubé podcenění, pomyslela si Morrigan, jak se snažila zakrýt svůj úžas, když si sundal klobouk. „Zrzoun roku“ nebo „Král zrzounů“, případně „Velký zrzavý prezident Zrzounské nadace pro nevyléčitelné zrzky“ by bývalo přesnější.

Morrigan zpočátku nevěří vlastním očím, ale postupem času se s novým prostředím sžívá, najde si přátele a začne se tam cítit jako doma. Aby však mohla v Nikdyuši zůstat musí se stát členkou Divinské společnosti. A aby se mohla stát členkou Divinské společnosti, musí splnit čtyři zkoušky. A je vám jasné, že to nebude jen tak…. Zájemců jsou stovky, přijato jich však bude jen devět… Na této cestě jí pomůže právě Jupiter, významný člen Diviské společnosti, který se stane jejím patronem.

„Kapitán Jupiter Amantius North,“ řekl muž a díval se do poznámkového bloku. „Vážený člen Divinské společnosti, Ligy výzkumníků a Federace nikdyušských hoteliérů. Tajemník Komise pro práva divočichů, dobrovolný zápasník v metání knihami za Goblejskou knihovnu a předseda Dobročinné nadace pro robotické lokaje vyřazené z provozu. Objevitel sedmnácti dříve nezdokumentovaných světů a čtyři roky za sebou Fešák roku stejnojmenného časopisu. To zní úžasně, pane kapitáne. Vynechal jsem něco?“
„Pořádám také hodiny stepování pro syčáky a hrdlořezy ze sociálně slabších vrstev a zasedám v porotě pro každoroční pečení ostružinového závinu v Nikdyušském nápravném středisku s maximální ostrahou, určeném pro choromyslné zločince.“ Morrigan se tomu nahlas zasmála, i když si nebyla jistá, jestli Jupiter žertuje.
„Nejste vy vlastně úplný světec?“
„Dělám to jen kvůli tomu závinu.“ Zamrkal na Morrigan.

Dámy a pánové, přestože Nikdyuš patří do žánru middle grade, bude se líbit úplně všem. Dětem, větším dětem, ale také dospělým dětem (rozuměj – dospěláci, co rádi čtou dětské knížky). Protože tohle se neskutečně povedlo. S přirovnáním k Harrymu Potterovi bych byla trochu opatrná, protože Harry to prostě není, že jo. Nicméně, tahle série má skvěle našlápnuto!

Jessica Townsendová vytvořila zcela nový a originální svět, který není plný kouzel, ale přesto je plný magických detailů – paraplová dráha, maxikočka, která dělá pokojskou v Jupiterově hotelu, upírský trpaslík jako manažer již zmíněného hotelu, Trollosseum, kde se každou sobotu pořádají zápasy trollů, v úterý večer dostihy kentaurů na kolečkových bruslích, každý druhý pátek paintball oživlých mrtvol, vánoční klání jednorožců či červnový turnaj v jízdě na dracích.  Obyvatelé Nikdyuše neumí kouzlit, mají tzv. grify, tedy nadání v nějaké konkrétní oblasti (někdo mluví se zvířaty, někdo umí jezdit na dracích, někdo krásně zpívá či umí hypnotizovat lidi).

Vyzdvihnout je potřeba naprosto skvělý překlad Vladimíra Medka! Tleskám ve stoje, pane Medku. Kniha je plná novotvarů a barvitých popisných pasáží. Jazyk je v této knize zkrátka zvládnut na jedničku.

Nikdyuš je kniha plná přátelství, dobrodružství, magie, boje dobra proti zlu. Je to vlastně pohádkový svět, který rozhodně stojí za poznání. Jedná se o začátek nové série a já se neskutečně těším, co si pro nás autorka připraví v dalším pokračování.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm