26/06/2018

Gerda, příběh velryby

Gerda – láska na celý život

Autor: Bára

Gerda, příběh velryby je dalším parádním kouskem z Knihozemě. Je to knížka určená dětem od čtyř let, jejíž příběh není vůbec špatný, nicméně to, co vás upoutá na první pohled, jsou nádherné celostránkové ilustrace.



Gerda je šťastná malá velryba žijící se svou rodinou. Užívá si své dětství do doby, kdy se stane něco zcela nečekaného. Gerdina rodina zmizí a ona zůstane úplně sama.

Gerda se však se svou ztrátou odmítá smířit, a proto osamocená bloudí oceánem a hledá svou rodinu, svůj domov. Během svého putování se setká se spoustou nových přátel, s nimiž si povídá a dozvídá se tak spoustu zajímavostí o světě, v němž žije. 

„Stačí jen překonat strach a dokážeme mnohé.“

Gerda je milý, láskyplný, byť smutný příběh. Ukazuje dětem, že je v životě potká spousta strastí, ale i přes ně (nebo i díky nim) se dá v životě najít spousta pozitivního. Ukazuje jim, jak je důležité se nevzdávat, i když situace nevypadá zrovna růžově.

A co je nejdůležitější, ukazuje dětem, jak je v našem životě důležitá rodina, láskyplný domov.

„Tvé srdce tě povede správným směrem. Je to kompas našeho života. Naslouchej mu, Gerdo, a jistě nalezneš, co hledáš.“

Celý příběh je rozdělen do krátkých kapitol, proto se nemusíte bát, že by u čtení menší děti nevydržely, právě naopak. To, co je ke knize bude opakovaně přitahovat, jsou kouzelné celostránkové ilustrace. Ty se většinou shodují s textem.

Výraznější rozdíl mezi textem a ilustracemi je v okamžiku zmizení Gerdiny rodiny, což jsem přivítala, protože tak zůstala pootevřená zadní vrátka pro osud celé rodiny…

Gerda, příběh velryby je přesně ten typ knihy, který ocení nejen děti, ale i dospělí, kteří v sobě mají stále kus dítěte. Je to kniha, jež svým příběhem, ale hlavně ilustracemi pohladí po duši. Protože, co si budeme povídat, ilustrace jsou přesně tím důvodem, proč po této knize většina z nás sáhla. Jsou prostě úchvatné!









Děkujeme Knihozemi a společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm