18/06/2018

Holka na suchu


Když surfařka přijde o vlny…

Autor: Valča

Slunce svítí, dny se prodlužují, prázdniny se nezadržitelně blíží a na mě přichází nálada číst pohodové letní románky. Proto jsem se rozhodla pro debut Laury Silverman, Holka na suchu, jehož anotace slibuje přesně to, co v horkých letních dnech hledám.


Anise má před sebou nezapomenutelné léto. Oceán, surfování, nejlepší přátelé a nejočekávanější akce roku - surfařský sraz, s nímž jsou spojeny plážové večírky a koncerty. A má v plánu si to pořádně užít, vždyť se jedná o poslední léto, kdy je celé parta pohromadě, než se všichni rozjedou na vysoké školy do všech koutů světa.

Nic však nejde podle plánu. Její teta má těžkou autonehodu, z jejíchž následků se bude dlouho zotavovat. Anise tedy musí odjet se svým tátou do Nebrasky, aby se postarali o energická dvojčata a pubertou zasaženou sestřenici. Aniseiny plány se hroutí jako domeček z karet, a aby toho nebylo málo, ozve se i její věčně nezvěstná matka. 

Přestože všechno zpočátku vypadá naprosto ztraceně, Anise zjišťuje, že žít se dá i bez oceánu a surfování, a jako bonus získá nové přátele, včetně pohledného Lincolna.

Celý příběh je nám předkládán pohledem samotné Anise. Pravdou je, že i když mám knihy psané v ich formě radši, protože se dokážu daleko lépe vcítit do dané postavy, někdy mi chybí vhled jiné postavy. Tady je to konkrétně Lincoln, protože postava Lincolna byla prostě skvělá. Je to přesně ten typ, který si okamžitě zamilujete. A právě proto by mě zajímalo více z jeho minulosti, jelikož, jak brzy zjistíte, neměl v životě zrovna na růžích ustláno.

Nicméně, kromě Lincolna je v knize daleko více úžasných postav, které samotný příběh posouvají mnohem dál než samotný námět. Nash a Parker, dvojčata, která vám vtrhnou do života jako hurikán a nenechají kámen na kameni, se stanou vašimi miláčky. Náladová Emery, kterou lomcují pubertální hormony, si hledá své místo na slunci.
A samozřejmě Anise.  Ta sama bojuje se stínem vlastní matky. Matky, která ji neustále opouští, aby se za ní mohla vrátit a opět ji opustit. Na jednu stranu se s tím snaží nějakým způsobem vyrovnat, na druhou stranu se neustále obává, že je přesně jako její matka a všechny, stejně jako ona, svým chováním zklame.

Holka na suchu, přestože je debutem autorky Laury Silverman, je čtivě a svižně napsaný příběh, který se hodí právě do parných letních dnů. Je tam totiž všeho tak akorát – léta, slunce, moře, romantiky, přátelství a humoru. Pokud tedy nevíte, po čem momentálně sáhnout, vezměte si deku, opalovací krém a Holku na suchu, uvidíte, že to bude ideální kombinace.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm