09/05/2018

Žaloba

Vynikající autentická zpověď obětí severokorejského režimu

Autor: Baru

Jméno Bandi možná někteří z vás právě teď slyší poprvé, pro mnohé ale tento pseudonym není tak úplnou neznámou. Pod aliasem Bandiho, v českém překladu světlušky, se totiž skrývá světoznámý severokorejský autor píšící protirežimní texty a - na rozdíl od svých současníků a autorů, kteří se svými rukopisy ze země uprchli - v KLDR stále žije a s největší pravděpodobností i píše. Jeho soubor sedmi povídek napsaných v devadesátých letech minulého století se ale přes hranice s velkým úsilím podařilo propašovat až před několika lety, v roce 2013. V současnosti se Žaloba severokorejského literárního revolucionáře šíří do světa a nyní, v roce 2018, oficiálně vyšla také u nás, konkrétně v nakladatelství Plus. A já takovou literární lahůdku mohla stěží odmítnout.


Na poměrně malém počtu stran se rozprostírá sedm krátkých protirežimních povídek, každá z nich napsána z naprosto odlišného pohledu různě postavených a rozdílně sociálně zabezpečených severokorejských rodin. Příběh vynikajícího vynálezce, který musel kvůli dávným křivdám vůči své rodině celý život sklápět hlavu navzdory svým vědeckým úspěchům, a jehož nakonec uvědomění přinutilo ze země uprchnout. Příběh prostořeké Kjong-hi, ženy s výborným sociálním postavením, jíž se nakonec její prostořekost a upřímnost stala osudnou a byla i s celou svou rodinou deportována. Příběh Jong-sua, prostého nevzdělaného dělníka a svědomitého pracanta oddaného Straně, jehož nakonec zabila právě jeho věrnost vůči KLDR, které se tak bezmezně a blahomyslně celý život oddával. Příběh muže, jež podlehl vině vůči sobě samému i tomu, v jaké zemi se narodil. Příběh stařeny, která se setkala s bolestnou pravdou o režimu tváří v tvář, a poznamenalo ji to na celý zbylý život. Příběh o zkorumpované novinařině a krutých sociálních podmínkách na principu kast, které v KLDR ve 21. století panují. 


Příběhy, po jejichž přečtení nebudete chtít věřit tomu, že se tohle odehrává právě teď, v jakoukoli dobu tohle čtete, jen několik tisíc kilometrů od našich bezstarostných, svobodných životů.

Bandimu, jehož totožnost stále a dodnes překvapivě zůstává pro Severokorejce i celý svět pod rouškou anonymity, se na malém počtu stran povedlo delikátně, autenticky a navíc velice čtivě prostřednictvím všudypřítomných metafor a místy do pohádek zformovaných příběhů vylíčit krutý život obyčejných prostých Severokorejců a exklusivně zabrousit do útrap, bolestí, vnitřního světa a zdánlivě uhlazeného fungování KLDR, země zničené diktaturou a represivním režimem.

„A pak jsem se rozhodl. Utečeme odsud, z téhle země klamů a falše, kde strádají i ti věrní a pilní, protože je věčně rdousí tyranie a ponižování.“

Žaloba vyvolala mnoho rozrušených reakcí po celém světě a je bolestnou připomínkou a zároveň naléhavou prosbou o to, aby se na tento represivní režim Severní Koreje konečně po tolika letech ignorace upřely zraky celého světa. Otázkou ale je, nakolik by pobouřený svět musel vyvinout tlak a jak dlouho potrvá, než se věci skutečně dají do pohybu. Až do té doby se totiž v této zemi a zemí podobných KLDR nezmění vůbec nic. Je ale jen otázkou času, kdy zdánlivě uhlazené země plné lidí se zdánlivě bezstarostnými životy začnou drasticky upadat a strádat. A pak už bude jen na nás, zda využijeme situace a dokážeme udeřit na správná citlivá místa vysoce postavených loutek a pomoci tak lidem vymanit se z vězeňských táborů, jakými tyto země v přeneseném významu skutečně jsou.

Žaloba je titulem neuvěřitelně citlivým a pro světové dění nevyčíslitelně cenným a přínosným. Její obsah vás zasáhne a zaujme jako už dlouho nic. Do životních příběhů prostých obyčejných Severokorejců se mezi řádky ponoříte s nechápavostí a vynoříte se z nich se zármutkem, bolestí a obdivem pro jejich odvahu. Donutí vás přemýšlet o nynějším světě jako o neuvěřitelně nespravedlivém místě ovládaném pouhopouhými prachsprostými loutkami a celým příběhem vás budou provázet bolestná uvědomění o falši rodné země mladých i starých hrdinů, s jejichž postaveními a bolestmi se sžijete, právě díky neskutečně čtivému stylu psaní autora, velice rychle.

Přestože mám na letošní jarní tituly neskutečné štěstí a doporučuji vám pravidelně jeden skvělý hitmaker za druhým, Žaloba je něco, co byste nyní měli upřednostnit před každou sebelákavější novinkou. Je to totiž titul, který by se měl co nejrychleji rozšířit mezi nás a roznést po světě varování. Já ho přelouskala za den a můžu ho na 100 % doporučit každému z vás.

Jak se k této problematice stavíte vy? Hodláte si Žalobu přečíst?

„Byla jednou jedna zahrada, obehnaná ze všech stran ohromným, vysokým plotem. V té zahradě vládl starý démon tisícům a tisícům otroků. Zvláštní však bylo, že přes zdi té zahrady nikdy neunikl jiný zvuk než veselý smích. Hahaha a hohoho, celý rok – a to díky kouzlu, kterým starý démon své otroky očaroval. Proč je tím kouzlem očaroval? Samozřejmě proto, aby utajil, jak špatně s nimi ve skutečnosti zachází, a také aby vytvořil klamný dojem a mohl říkat: „Takhle jsou lidé v mojí zahradě šťastní.“ A proto také zbudoval tak vysoké ploty, aby lidé z jiných zahrad neviděli dovnitř a nemohli tam přijít. No jen se zamysli, kde na světě takovou zahradu najdeš, takové doupě černé magie, kde lidem od úst trhají bolestivé a lítostivé nářky a překrucují je ve smích?“

A tak paní O vyprávěla starý příběh, jenž vlastně vůbec starý nebyl. – Bandi, 30. prosince 1995


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm