29/04/2018

Renegáti


Nový masterpiece mezi young adult literaturou?

Autor: Baru

Zatímco dávno zapomenutá přechvalovaná Divoká píseň - jejíž autorka Victoria Schwab je často srovnávána právě s tou, o které dnes budeme hovořit - ve mně vyvolala pochyby o tomto žánru, Renegáti pro mě byli velice příjemným a potěšujícím překvapením. Kniha složená z akčních, nevyzpytatelných dějových zásahů, rozporuplných rozpoložení hlavních aktérů a vynikající atmosféry z pera Marissy Meyer, autorky legendárních Měsíčních kronik, fungovala jako celek naprosto senzačně a Renegáti se tak po dlouhé řadě svých proslulých předchůdců mohou bez výčitek řadit po jejich bok.


Renegáti – tak se nazývá organizace lidí s výjimečnými schopnostmi. Tento neustále se rozvíjející syndikát nastolil vládu a klid v době, kdy to zničená společnost nejvíce potřebovala. Po několika letech od poslední válečné bitvy jsou pak tito revolucionáři symbolem neohroženosti, odvahy, míru a spravedlnosti. Z válečných bojovníků se stali superhrdinové, na které se s každičkou malichernou lidskou prosbou upírají oči milionů lidí na planetě. Tehdejší svrhnutí Anarchistů – organizace, za které v zemi vládl chaos, kriminalita a války – se jim ale po několika letech stává osudným a o slovo se přihlásí skupinka šesti přeživších bojovníků za dobu Anarchie, kteří se ani po tak dlouhé době nesmířili s nově nastoleným životem a rozhodnou se s pečlivě roky připravovanými plány vzít si zpět svět, kteří jim Renegáti vzali. Léty nastolené příměří se tak začíná vyhrocovat a vypuká nová, rozměry menší, nicméně napříč bojovými plány nejzákeřnější válka mezi Renegáty a Anarchisty. 

Nova Artino je jedno z mnoha jmen, které mají proč Renegáti nenávidět. Za maskou Nightmare, Noční můrky, Anarchistky a dívky s výjimečnými bojovými schopnostmi, se pro Renegáty stává nebezpečným a riskantním nepřítelem, jehož počínání nemohou brát na lehkou váhu. Pro hlavní aktérku této knihy - tvrdošíjnou, krutou, cílevědomou a v rozporu s tím velice citlivou Novu - ale souboje v ulicích a pokradmé zabíjení nemá příliš velkou váhu a stává se tak Insomnií, pod jejíž identitou hodlá nenáviděné Renegáty nadobro zničit přímo v centru jejich dění. Jako agentka mezi oběma tábory ale brzy začíná váhat nad svým skutečným posláním a její pochyby ještě víc umocňují nově navázaná přátelství přímo v srdci syndikátu Renegátů. Stává se tak neplánovaně důmyslnou obětí nejen obou táborů, ale především sebe samé a vlastního svědomí.

„Na začátku jsme byli padouši všichni. Před čtyřmi sty lety se lidé výjimečnosti báli. Pronásledovali nás a trýznili. Vysmívali se nám, utlačovali nás. Měli nás za čarodějnice a démony, za netvory a zrůdy. Kamenovali nás a věšeli, posílali nás na hranici, kde jsme hořeli před očima krutého davu pyšného na to, že z povrchu světa smetl dalšího vyděděnce. Nebáli se zbytečně. Stovky let. Kdo by něco takové vydržel?“

Renegáti se mohou pyšnit nejen skvěle vyobrazeným obsazením, dějovou linkou přímo nadupanou akcí nebo promyšlenými zvraty, ale také perfektním pojetím námětu a samotným propracováním celého příběhu. Autorka Marissa Meyer má dar v čtenáři probouzet zvědavost a zachovat příběhu neskutečně napjatou atmosféru. Hlavní hrdinové totiž nevědí, na čí straně a při čem vlastně stojí, což dělá knihu neuvěřitelně napínavou a atraktivní.

Kniha ale spadá pod žánr young adult a byť bych se bez zdejší romantické zápletky snadno a ráda obešla, je nutno si přiznat, že dějová linka bez ní nikoli, protože v příběhu hraje vedlejší, nicméně ve skrytém slova smyslu podstatnou roli. Na obranu autorky je ale nutné říct, že v tomto případě nebyla nějak přehnaně klišoidní a vlastně ani příliš romantická, což si u ní dle mého názoru vyslouží velké plus u mnoha čtenářů.

Přese všechny pozitivní zmínky o ději i postavách mám ale taky jednu negativní výtku, a to přestože nerozhodné rozpoložení postav bylo naprosto nepředvídatelné, celkový příběh s trochou představivosti předvídat šlo, což mě určitými chvilkami trochu rušilo od čtení. Nicméně to není výtka, s kterou bych vás od příběhu odrazovala. Jen je to určitým způsobem problém, který může hodnocení Renegátů u mnoha lidí srazit, a já nebyla výjimkou.

Přestože boom Měsíčních kronik Marissy Meyer mě před lety zcela minul a nemohu tak zhodnotit porovnání těchto dvou jejích sérií, z prvních dostupných recenzí je patrné, že z Renegátů si na zadek tolik lidí, jako tomu bylo u její předešlé série, nesedlo. Ostatně, to ani já, nicméně tento příběh je v oběhu pouze čerstvých pár dní a za sebe můžu říct, že to byl po dlouhé době ten, který mi vytrhl trn z paty, co se týče young adult a fantasy literatury.

„Tohle měl být běh na dlouhou trať. Špionkou se nestala proto, aby mohla Renegátům dnes nebo zítra udělit lekci. Ani proto, aby zhatila jednu misi nebo zlikvidovala tým. Jejím cílem bylo Renegáty svrhnout. Zbavit se celé Rady. Pomstít rodinu, kterou se přísahali chránit a pak ji zklamali. Její rodinu.“

Renegáti jsou senzačním příběhem pro milovníky fantasy a možná tak trochu marvel tématiky, ať už se to týká mladých, dospělých nebo mladých dospělých. A pokud dáte Renegátům šanci i vy, kteří si již v takových příbězích nelibujete tak jako já, možná budete příjemně překvapeni.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm