22/05/2018

Wonder Woman: Válkonoška


Wonder Woman jako startér nové superhrdinské série DC Icons

Autor: Baru

Pokud se na něco v aktuálním knižním světě příznivci young adult literatury opravdu hodně těší, je to začínající série DC Icons, nový skvělý projekt, na němž se v průběhu jeho dění budou podílet ty největší hvězdy svého žánrového parketu. Jako startér se již stihla představit Leigh Bardugo (autorka sérií Griša a Šest Vran) s Wonder Woman, která u nás vyšla letos zhruba před necelým měsícem. Po ní přebere štafetu Marie Lu (série Legenda, Mladí vyvolení) s Batmanem, Sarah J. Maas (Dvůr trnů a růží, Skleněný trůn) s Catwoman a finišerem této superhrdinské ságy bude s největší pravděpodobností Matt de la Pena (jehož jméno jste již možná zaregistrovali v jedné z povídek ve sbírce Dárek z pravé lásky) se Supermanem. Wonder Woman je tak letošní očekávanou žhavou novinkou a jejím soupeřem v souboji jarních young adult hitů 2018 u nás se stali Renegáti, které jsem vám před nedávnem představila. A Wonder Woman v tomto duelu k překvapení a lítosti nejen mě bohužel prohrála. Na plné čáře.


Než se dívka Diana stane superhrdinkou nazývanou Wonder Woman, předchází tomu dlouhý příběh zasazený do prostředí kouzelného ostrova oproštěného od válek, mužů a lidských vlastností. Tento ostrov drží pod pevnou rukou kmen ženských válečnic, které v minulém životě zakusily lidské existence a odmítly se do světa lidí vrátit. Diana se však od těchto žen určitým způsobem života a vysněnými ideály odlišuje a jednoho dne nastane situace, kdy zariskuje svůj život i vlastní budoucnost na úkor dobrodružství, nespoutanosti, slávy a svobody, po které celé své mládí horlivě touží. 

Tvrdohlavá Diana honící se za slávou a zářnou budoucností tak přese všechny varovné signály zachrání lidskou dívku Aliu, která však s lidmi nemá tolik společného, kolik se na první pohled může zdát. Alia je totiž Válkonoška – lidský spouštěč, který ve svém největším rozkvětu sil způsobuje ve světě lidí živelné katastrofy a války. Alia se tak pro vlastní lid stává cílem, který se Diana zapřísáhne chránit. A začíná tak příběh plný pronásledování, intrik, dobrodružství a bojů, které musí hrdinové tohoto příběhu na jejich cestě za spravedlností podstoupit.

A přestože se celá tato barvitě vylíčená dějová linka může tvářit velice slibně, ve skutečnosti je mnohem jednodušší a předvídatelnější, což jí neubírá nejen na celkovém dojmu, který si z příběhu odnáším, ale také čtivosti, která se prostě Leigh Bardugo v tomhle případě fatálně vymkla z rukou. Protože číst Wonder Woman místy vůbec nebylo tak akční a super, jak bylo slibováno.

Tím nejlepším a možná také jedním z mála skvělých aspektů na celém příběhu Wonder Woman byla bezpochyby její samotná hrdinka Diana. Tvrdošíjná, silná žena dokonale a doslova popisující předepsaný charakter superhrdinů byla sice naprosto klišoidní stejně jako pomalá, nepříliš a nijak hluboce rozvitá romantická linka, nicméně pro příběh byla opravdu nepostradatelná stejně tak jako její skvělý místný humor, který mu v mnoha případech opravdu přidal. Další vítanou stránkou děje pak byla jeho spjatost s řeckou mytologií, což se mi osobně velice líbilo, jelikož příběhem se proplétala nekonečná spousta jmen řeckého božstva a historická místa a události, které nebylo na škodu si připomenout. Dodávala tak Wonder Woman zčásti temnou historickou atmosféru, přestože se příběh odehrával primárně v našem časoprostoru a o tajemné atmosféře hodné takového příběhu se po jeho většinu nedalo příliš mluvit.

Leigh Bardugo přetvořila legendu v podobě Wonder Woman na lehce feministickou, místy opravdu překombinovaně nereálnou klasickou fantasy mezi YA, která mezi ostatní konkurenty brzy zapadne a nebude moci ničím vyčnívat. Překombinovanost, klišoidnost a prostá, nebarvitá atmosféra Wonder Woman prostě příliš nepřidala. Je to taková ta klasika mezi svými. Romantická, teen, plná klišé a dobrodružství. Průměrná a s klidem bych mohla říci, že dobrá. Ale pokud bychom ji porovnávali s aktuálními kousky tohoto žánru, je Wonder Woman těžce podprůměrem, který předčili jak soupeřící Renegáti, tak autorčiny série Šest vran či Griša.

Wonder Woman se dočkala mnoha literárních i filmových zpracování, z nichž naprostou novinkou je právě jak tato kniha, tak stejnojmenný film z roku 2017. A i on svou knižní duelistku z mého pohledu předčil, přestože se od ní v mnoha skutečnostech drasticky liší.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm