22/05/2018

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky


100 příběhů inspirativních žen v jediné dětské knize

Autor: Baru

Knihu Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky již jistě naprosto každý z vás musel zaregistrovat. Tato již na první pohled nádherná dětská kniha šířící se jako blesk instagramem i knižními weby mě zaujala nejen svým neotřelým námětem, ale i samotným překrásným grafickým zpracováním a já nabídku jejího přečtení mohla stěží odmítnout. Na krátkém počtu stran se v této knize rozprostírá sto kratičkých příběhů sta inspirativních a odvážných žen celého světa. Mezi řádky závanem feministická, nicméně ve své podstatě stále kniha určená především pro malé čtenáře a čtenářky se myslím s naprostou jistotou brzy stane takovou guilty pleasure i u vás.


Sportovkyně, aktivistky, političky, válečnice, vědkyně i umělkyně. Mladé, staré, bílé, černé, pocházející z dob našich i minulých. Výběr některých velkých žen, jako jsou například Astrid Lindgren, Coco Chanel, Alžběta I. nebo Kleopatra vás nejspíše nepřekvapí a jejich příběhy budete znát nazpaměť, o to víc pak ale budete mile překvapeni prostorem, které autorky daly i ženám, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli. Soubor Příběhů na dobrou noc pro malé rebelky je tedy nejen nesmírně obohacující a doslova nacpaný zajímavostmi a cennými informacemi, ale ve své podstatě poukazuje také na problémové otázky rasismu, rovnoprávnosti a předsudků vůči ženám v minulosti i dnes a v podobě poselství a pohádek je mezi řádky šíří mezi široké vrstvy čtenářek od malých holčiček po dospělé ženy dál. 

„Ať už před vámi stojí jakékoli překážky, svých snů se nikdy nevzdávejte. Když vytrváte, bude cíl na dosah ruky. Když se do vás život pustí, oplaťte mu to stejnou měrou.“ Amna Al Haddad

Každý z krátkých do pohádek přetvořených životopisů vypráví hrdinčin příběh tak, jako ho nikdo jiný předtím nevyprávěl, a každý je navíc obohacen dokonalou ilustrací dané ženy tak, jak ji ve svých představách viděla jedna z šedesáti celosvětových ilustrátorek a umělkyň, které se na této knize po boku autorek Eleny Favilli a Francescy Cavallo podílely. Jednoduché, krátké a čtivé věty jsou pak stavěny především tak, aby jim porozuměli ti nejmenší, přestože abychom byli upřímní, mnohým z příběhů děti porozumět nemusejí a ty složitější jistě příliš nedocení. Nicméně právě tady vzniká prostor pro nás, abychom se nad těmito krátkými poselstvími zamysleli plnou vahou stejně jako nad důležitými otázkami, které jejich prostřednictvím Příběhy předávají.    

Krásná, zajímavá a poutavá knížka se nestala světovým bestsellerem jen tak. Je totiž úžasnou ozdobou a chloubou mnoha rodinných knihoven a bude jimi putovat napříč mnoha generacemi.




Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm