28/05/2018

Prohnilé město


Žádný slzy, žádnej funus. Bude to ale tentokrát stačit?

Autor: Kája

Předpokládám, že i když někteří z vás nečetli Šest vran (fakt ještě někdo takový je?), určitě jste o téhle knize autorky Leigh Bardugo slyšeli. Není žádným tajemstvím, že Šest vran se teleportovalo na přední příčky mých nejoblíbenějších knih, a proto jsem se trochu obávala, aby mě Prohnilé město nezklamalo. Ale víte co? Ono bylo ještě lepší! Vůbec netuším, jak je to možné, ale v mých očích druhý díl předčil svého předchůdce!


Prohnilé město začíná přesně tam, kde jsme v prvním díle skončili. Kazova partička dokázala v Ledovém paláci nemožné, ovšem jejich přislíbená tučná odměna se nekonala. A co víc, byli podvedeni člověkem, který je nejen nevyplatil, ale vzal jim i jejich svobodu. Naši hrdinové však nejsou žádní pasivní ňoumové, celou situaci vezmou do svých rukou. Chtějí totiž získat zpět své peníze, pověst i svobodu. Jo, a abych nezapomněla, zabránit zneužití drogy jurdy paremu, protože ta by mohla zotročit griši po celém světě. Stojí sice před nelehkým úkolem, ale v záloze mají Kazům rozum, Jesperovu přesnou střelbu, Ninin důvtip, Inejin talent, Wylanovu vynalézavost a Mathiasovu sílu. 

Prohnilé město vás vtáhne do koloběhu událostí a nepustí, dokud se nedostanete na poslední stránku. V knize není jediné hluché místo, na každé stránce se něco děje. Akce střídá akci a vy se zatajeným dechem čekáte, jak to všechno dopadne. Intriky prvního dílu jsou jen pošťuchováním dětí na písečku oproti tomu, co se děje v Prohnilém městě. Dokonce i Kaz naráží a zjišťuje, že ne všechno jde podle jeho plánu, musí přečůrat stejně lstivé nepřátele a vy do poslední chvíle netušíte, jak to všechno skončí. A to mě přivádí k otázce, jak někdo může něco tak zamotaného napsat způsobem, že ve finále do sebe všechno zapadá? To si kreslí mapky? Nebo má všude kolem sebe lepíky? Nechápu….

Příběh je opět střídavě vyprávěn pohledem hlavních postav, tentokrát je přidán i pohled Wylana. Tímto způsobem vyprávění nás autorka neustále udržuje v napětí, protože nic klíčového se nedozvíme dřív, než se nám to daná postava rozhodne prozradit.

Leigh Bardugo nám umožní nahlédnout hlouběji do minulosti postav a nám tak zapadnou poslední dílky skládačky důvodů jejich chování. A tady nastává ta pravá chvíle, abych vám oficiálně prozradila, že miluju Jespera! Ne, já ho zbožňuju! Kecám – jsem jím posedlá (a zřejmě se nikdy nevdám, protože nikdo tak boží jako Jesper po světě neběhá).

Kaz opřel ruce o hůl. „Čas běží, takže přestaňte fňukat kvůli ubožátku Wylanovi a soustřeďte se na úkol, který je před námi. Mathias, Jesper a Kuwej vyrazí v půl desáté na ambasádu. Přiblížíte se od kanálu. Jespere, jsi vysoký, snědý a nápadný - “
„Jinými slovy neodolatelný.“
„To znamená, že musíš být dvakrát tak opatrný.“
„Pro krásu se musí něco vydržet.“

Celý příběh je prošpikovaný chytrými dialogy, vtipem a napětím a tahle kombinace ve vás vyvolá širokou škálu emocí od smíchu až po slzy.

Zkrátka a jednoduše, Prohnilé město je kniha, na kterou jen tak nezapomenete. V jedné knize dostanete kompletní balíček plný akce, napětí, humoru, špetky romantiky (ale opravdu jen špetky, nebudete vzdychat nad srdceryvnými vyznáními… i když… vlastně vzdychat budete – nad Jesperem), skvělých postav a propracované zápletky. Řekněte, mohli byste si snad něco takového nechat ujít?


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm