22/05/2018

Láskou ji nespoutáš


Instagramová poezie na papíře

Autor: Baru

Fajnšmejkři zejména anglické poezie již v knihkupectvích jistě zaregistrovali český překlad kousku Love Her Wild, básnickou sbírku Láskou ji nespoutáš. Tato poezie dodnes anonymního autora Atticuse se do knižní podoby dostala právě díky autorově slavnému instagramovému účtu @atticuspoetry, kde v průběhu několika let psaní zveřejnil již přes dva a půl tisíce svých básní, a jeho každodenní dávku inspirace a toků myšlenek dnes a denně sleduje přes půl milionu lidí. Básnická sbírka Láskou ji nespoutáš je doslovným prototypem moderního anglického stylu poezie. Krátké, na první pohled povrchní básně skrývající svůj význam zejména mezi řádky, pro které v literárním smyslu definice „poezie“ není tím úplně správně zvoleným slovem.


Láskou ji nespoutáš je kniha, kterou přečtete za hodinu, ale těch hodin jí pravděpodobně budete muset věnovat víc. Protože je to dílo, které v sobě skrývá skryté myšlenky a které si budete muset přečíst dvakrát nebo třikrát, abyste byli schopni je plně pochopit. Tedy pokud budete chtít a nevzdáte to hned napoprvé. 

Bolestivé, pravdivé básně ze života se nerýmují a nejsou tedy ani tak poezií, jako krátkými, zkratovými proudy myšlenek zapsaných na kousku papíru rukou někoho, kdo miluje hru se slovy a život zavděčil tomu předávat je dál. Takových útržků pak kniha obsahuje sto, možná více.

A o čemže ta dnešní moderní poezie je, ptáte se? Koncept zůstává odvěků stejný – o lásce. Z jeho i jejího pohledu. Z pohledu vypravěče, z pohledu cizích, z pohledu angažovaných. Některé básně ukazují její slabiny a plusy. Některé ukazují bláznivě zamilované, některé láskou poražené. Některé vyjadřují lásku jako mocný dar a některé, jak bolestné a kruté je ji ztratit.

A co ta světluška?
tak rád bych ji měl v dlani?
Stařec se pousmál,
pak promluvil:
Miluj ji tak,
ať může letět dál.
A co ta stará lípa? Tak rád ji objímám.
Miluj ji tak, abys ji nechal žít.
Co pěnkava? Tak rád mám její zpěv.
Miluj ji tak, abys jí nepřipravil klec.
A vlčice, co věčně vyje na měsíc?
Miluj ji divokou, nechtěj ji ochočit.
A klisna, která ráda cválá za bouří?
Miluj ji bez uzdy, tak to bude líp.
Pověz, co ta,
kterou mám nejvíc rád?
Stařec se znovu pousmál.
Vždyť víš,
miluj tu volnost v ní,
miluj ji s vášní tak, abys ji nespoutal,
a láskou se ti odmění.

A právě kolem českého vydání této knihy se strhla obrovská vlna kritiky. Abychom byli přesní, kvůli překladu, který již od publikování názvu nesliboval to nejlepší. Love Her Wild a Láskou ji nespoutáš? A předzvěst se vyplatila, její překlad není a ani nemůže být jeden z nejlepších. Totiž, buďme upřímní. Poezie se nedá překládat stejně tak jako některá velice specifická literární díla a za tímto názorem si již dlouhá léta plně stojím. Buď si ji přečtete v originále a přečtete si tedy skutečnou báseň skutečného autora přesně takovou, jaká je a má být, anebo se prostě musíte spokojit s duplicitním dílem. Jež přece nikdy nemůže být takové, jakým v originále skutečně je. Myslíte si, že znáte nejslavnější básně přesně v takovém znění, v jakém je jejich autoři skutečně zamýšleli? Dle mého názoru bych si tedy s překladem knížky vůbec nelámala hlavu. V konečném dojmu je to totiž ten nejmalichernější aspekt, který by vám mohl vadit.

Byla nádherná k zbláznění
a krása na ní byla to poslední

Přestože v Lásce ji nespoutáš se objevuje mnoho nádherných myšlenek, básní a útržků, které vám vykouzlí úsměv na tváři, přinutí vás zamyslet se a možná se vás i citelně dotknou, zastávám názor, že na instagramu celý tenhle Atticusův koncept funguje mnohem, mnohem líp. Je rozdíl v tom vidět všechny tyhle občas povrchní básně nedávající smysl pouhou sekundu či dvě a dál se již nad nimi nepozastavovat a vidět všechny tyhle některé nesmysly na papíře v knize, na jejíž čtení se plně soustředíte. Jednoduše řečeno, Atticusovy básně nemají na papíře ten správný efekt. Žádná instagramová poezie v konečném efektu nemá.

Atticus je člověk, jehož slova si vrývájí pod kůži desítky lidí denně, doslova. Není se čemu divit. Jeho básně, jeho slova, přestože jakkoli povrchní a malicherná se vám dnes můžou zdát, vás totiž jednou mohou zasáhnout přímým úderem do srdce. Láskouji nespoutáš je krásná kniha. Možná po ní již víckrát nesáhnete, ale část jejího obsahu si v hlavě uchováte. Na časy, kdy to budete potřebovat a na časy, kdy zjistíte, že vám Atticus tenkrát při čtení mluvil z duše.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm