28/05/2018

Odd a mraziví obři


Když se spojí Gaimanovo vyprávění s Riddellovými ilustracemi…

Autor: Bára

Když se spojí mistrovská práce se slovy Neila Gaimana s úchvatnými ilustracemi Chrise Riddella, vzejde z toho kouzelná kniha pro děti Odd a mraziví obři. Další příběh z Knihozemě, který rozhodně stojí za přečtení.


Odd je malý vikingský chlapec, který neměl v životě moc štěstí (přestože jeho jméno znamenalo hrot ostří a štěstí naopak svému nositeli mělo přinášet). Otec mu zemřel během námořní výpravy, s nevlastním otcem si příliš nerozuměl, a protože štěstí skutečně nebylo Oddovým přítelem, došlo k nehodě, při níž si zmrzačil jednu nohu. Mezi lidmi nebyl příliš oblíbený, říkali o něm, že je podivný, protože přese všechno, co jej potkalo, se stále usmíval. 

Jednoho dne má však všeho po krk a odchází do staré lovecké chaty svého otce hluboko v lesích. Toto rozhodnutí mu změní život, protože se na své cestě setká s ásgardskými bohy - Tórem, Ódinem a Lokim. Ovšem ne v jejich původní podobě, jsou totiž přeměněni v medvěda, orla a lišáka. Chlapci se totiž dostali do potíží s mrazivými obry a Odd se jim rozhodne pomoct.

„Vy jste mluvili,“ obvinil je Odd.
Zvířata se podívala na Odda a potom jedno na druhé. I když přímo neřekla: „Kdo? My?“, měla to vepsané ve výrazech tváře, v postojích těla.
„Někdo tu mluvil,“ prohlásil Odd, „a já to nebyl. A nikdo jiný tady není. Takže to znamená, že jste to byli vy. A nemá smysl to popírat.“
„My nic nepopíráme,“ namítl medvěd. „Protože neumíme mluvit.“ Pak řekl: „Jejda.“
Lišák a orel na medvěda vrhli zlostný pohled a on si dal přes oči tlapu a vypadal, že se za sebe stydí.
Odd si povzdechl. „Který z vás mi vysvětlí, co se to tu děje?“ zeptal se.
„Nic se neděje,“ prohodil lišák vesele. „Jen je tu pár mluvících zvířat. Nic, s čím by sis měl lámat hlavu. Stává se to každý den. Jen co se rozední, zmizíme ti z očí.“

Odd a mraziví obři je krátké, kouzelné a neuvěřitelně milé vyprávění, které čerpá z norské a vikingské mytologie. A jelikož je kniha určená dětem, jsou zde oblíbení ásgardští bohové vylíčení ve své milejší podobě.

Neil Gaiman se opět předvedl jako skvělý vypravěč. Svět ásgardských bohů dětem představuje prostřednictvím svých okouzlujících popisů s přídavkem gaimanovského humoru.

Nicméně to, co knihu dělá opravdu výjimečnou, je kombinace Gaimanova vyprávěčského umu s překrásnými ilustracemi Chrise Riddella. Černo-bílé ilustrace v kombinaci se stříbrnými detaily uvozující každou kapitolu dodávají knize kouzlo, které na vás dýchá tu pravou zimní atmosféru Ásgardu.

Odd a mraziví obři je kniha primárně určená dětem, ovšem věřím, že spoustu příznivců si najde i mezi dospělými čtenáři, protože tohle je perla, kterou chce mít každý milovník knih ve své knihovně.





Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm