23/04/2018

ŽELVY PODRUHÉ


Život z pohledu obsedantně kompulzivní poruchy

Autor: Baru

Narazit na pořádnou atypickou YA je v dnešní době tak trochu umění. K novému Johnu Greenovi jsem proto byla trochu přehnaně skeptická, ať už to bylo tím, že jsem z jeho repertoáru četla pouze Hvězdy nám nepřály, které byly skvělé a nastavily laťku poměrně vysoko, anebo tím, že už na ty young adultovky prostě vůbec nejsem. Moje obavy se ale nakonec ukázaly jako poměrně zveličené. Nový John Green se v románu Jedna želva za druhou vrátil se svými krásnými moudry, charakteristickou čtivostí i jeho typicky greenovskou atmosférou a to vše bravurně a nenuceně zasadil do netypického prostředí duševních poruch, které mezi mladšími čtenáři nejsou příliš často čteným nebo vyhledávaným téma.


S Azou Holmesovou se tedy na první pohled ztotožní každá mladší čtenářka. Normální, nevýrazná středoškolačka, jejíž nejlepší kamarádka je zcela odlišnou osobností než ona sama. Záležitosti, které jí dělají největší starosti, bychom mohli rozdělit mezi školu, rodinu, přátele a kluky. Je tu ale jedna věc, kvůli které se odlišuje, a možná také právě proto distancuje od ostatních vrstevníků. Hlavní hrdinka příběhu Jedna želva za druhou totiž trpí obsedantně kompulzivní poruchou, duševní nemocí, při níž se postiženému člověku proti jeho vůli do hlavy vtírají myšlenky, které ho nutí k naprosto nesmyslným rituálům či kontrolám chování. Tito lidé pak často trpí úzkostmi a strachy z vlastních myšlenek, cítí se uvězněni ve svém těle a jsou schopni si nevědomě ubližovat na zdraví.  

A právě postava nemocné Azy tohoto příběhu je vyobrazena skutečně autenticky a věrohodně a možná právě z toho důvodu, že sám autor se ve svém životě již s úzkostnou poruchou potýkal.

Jedna želva za druhou ale dává prostor i dalším aktérům, třebaže ne tolik, kolik by jim mělo být dáno. Výborně vyobrazenou postavou je zde také Daisy, Azina nejlepší přítelkyně a autorka fanfikcí na Hvězdné války, která si vyrovnávání se s duševním stavem své nejlepší kamarádky musí ventilovat skrze psaní svých fanfikcí, kde se o starosti a trable se svou nejlepší kamarádkou může anonymně podělit s fiktivním světem a částečně tak dát volný průchod svým emocím a pocitům, které v sobě v tom reálném musí dusit.

„Vždycky budu takováhle, vždycky to budu mít v sobě. Nedá se to porazit. Nikdy nezabiju draka, protože ten drak jsem já. Moje já a moje nemoc jsou až do smrti propletené.“

Příběh sám o sobě ničím originální není, nicméně je velice čtivý, občas trochu typicky protivně young adultovsky romantický, ale objevuje se zde detektivní zápletka, což pro Johna Greena vůbec typické není a je to přinejmenším příjemná změna. Na dějovou linku ani celkovou atmosféru příběhu však nemá větší vliv a díky tomu se autor více než zápletce věnuje vývoji postav, což je, vzhledem k jejich zajímavému rozpoložení, naprosto senzační.

Tuhle jarní pecku od YOLI můžu pro mě velice překvapivě, nicméně opravdu ráda doporučit i těm, pro které již stejně jako pro mne žánr young adult není oblíbeným šálkem kávy. Pro mladé čtenáře i hrdé dospělé zastánce YA je pak snad Jedna želva za druhou naprosto příjemnou nutností. Milý, pohodový a oddechový příběh vás potěší na duši a obohatí nejen o poznatky z prostředí duševních poruch, ale také o krásná moudra a citáty, které, co si budeme nalhávat, John Green prostě umí.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm