20/04/2018

Jedna želva za druhou


John Green se vrací v plné síle!

Autor: Natka

Nevím, jak to máte vy, ale když přijde jaro a všechno se začne zelenat, rozkvétat, sluníčko svítí od rána do večera, tak se vždy dostanu do totálního romantického rozpoložení. A jako by to o mně v YOLI věděli, protože nám dorazilo reading copy chystané novinky Johna Greena Jedna želva za druhou. Okamžitě šlo vše stranou a já se pustila do čtení, protože je to nový John Green, chápete, že jo?


Kdybychom byli s Johnem Greenem na Facebooku přátelé, zřejmě bychom zatrhli kolonku „v komplikovaném vztahu“. Důvod je zcela jednoduchý. Naprosto, úplně a bezmezně miluju knihu Hvězdy nám nepřály, další knížky se mi líbily, ale byly mírně znevýhodněné, protože Hvězdy nasadily laťku hrozně vysoko, a pak přišel jeho poslední počin Will Grayson, Will Grayson, který napsal společně s Davidem Levithanem. Ten mě bohužel zklamal. Chyběl mi tam ten greenovský šmrnc, a proto jsem netrpělivě čekala, s čím dalším autor přijde. A pozoooor (zde si představte oslavné fanfáry), John Green je zpět v plné síle! Jedna želva za druhou se totiž může hrdě postavit mezi špičku YA knih, které u nás prozatím vyšly.

Abych řekla pravdu, do knihy jsem se pustila, aniž bych četla anotaci. Na co taky studovat anotaci, je to přece John Green, že jo? A toho si přeci musí přečíst každý YA nadšenec!

Aza je naprosto normální a zároveň naprosto zvláštní holčina. Ve škole jí to jde, má kamarády, a přestože by se vše mohlo zdát být zcela v pořádku, není tomu tak. Trpí totiž obsedantně-kompulzivní poruchou. Úzkostně se bojí bakterií. Bojuje s vtíravými myšlenkami, které ji našeptávají, že její tělo je neustále napadáno a požíráno bakteriemi.

„Hnusila jsem se sama sobě. Byla jsem odporná, ale nemohla jsem od sebe utéct, protože jsem v tom nechutném těle trčela. Myslela jsem na to, že když někdo páchne potem, nemůže za to samotný pot, ale bakterie, které ho žerou.“

Aza se nechá přesvědčit svou nejlepší kamarádkou Daisy, upovídanou autorkou fanfikcí na Star Wars, k pátrání po uprchlém miliardáři, panu Pickettovi. Chtějí totiž získat odměnu sto tisíc dolarů. Jejich vyšetřování je dovede k Azinu dávnému kamarádovi z dětství Russelu Piskettovi.

„Život je příběh o vás, ne příběh, který vyprávíte vy sami.“

Možná by se mohlo zdát, že se celý děj točí kolem vyšetřování, opak je pravdou. Je to příběh o lidech. O lidech, kteří mají svá trápení. O lidech, kteří musí bojovat o to, aby jejich život neovládl strach. Pátrání je spíše vedlejším prvkem, který samotný příběh ozvláštňuje.

„Nebyla jsem posedlá démonem. Ten démon jsem byla já.“

Musím vyzdvihnout vykreslení postav. Každá postava má své problémy, které řeší po svém. Aza musí neustále bojovat se svou úzkostí a s myšlenkami, že její tělo jí vlastně vůbec nepatří, protože nadvládu nad jejím tělem mají bakterie. Daisy, Azina nejlepší kamarádka, je z velmi chudých poměrů, navíc se nějakým způsobem musí vyrovnávat s duševním rozpoložením Azy, což ventiluje skrze své fanfikce. Russel se stále nevzpamatoval ze smrti své matky, do toho musí řešit zmizení svého otce, a aby toho nebylo málo, musí se starat o svého mladšího bratra, který útěk otce snáší ještě hůř. 

Přestože je kniha plná bolesti, ztrát a vyrovnávání se s osudem, čte se krásně. Je totiž plná naděje. Žádný z aktérů se nevzdává, naopak, snaží se najít cestu, jak z toho ven.

Styl psaní je opět ten správně greenovský – čtivý, emotivní, blízký mladým lidem, plný krásných myšlenek.

Shrnula bych to asi takto - tuhle knihu si prostě musíte přečíst. Dá vám naději. Ukáže vám totiž, že nic není černé, nebo bílé, že i když se občas něco zdá být beznadějné, nesmíte se vzdávat.

Věřte mi, když říkám, že o tento příběh nemůžete přijít.

„Říkala, a ne jednou, že roj meteorů se na nebi děje, přestože ho pro mraky nevidíme. Komu záleží na tom, jestli nemůže líbat? Ona vidí skrz mraky.“




Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm