16/04/2018

Smrtka


Nikdy nevíte, kdy si pro vás přijde…

Autor: Kája

Ve světě YA už jsme toho zažili spoustu – vílami počínaje, kouzelníky konče, autoři vymysleli nespočet světů, v nichž se příběhy odehrávaly, a proto je čím dál těžší přijít s něčím novým, s něčím, co by čtenáře překvapilo, či dokonce šokovalo. Ale Nealu Shustermanovi se to podařilo, v jeho světě totiž neexistují války, hlad ani nemoci, v jeho světě žijí lidé stovky let, dokud se nesetkají se smrtkou.


Smrtka je první část nové dystopické série, v níž lidé zvítězili nad přirozenou smrtí. Žijí relativně poklidným životem, v němž neexistují války ani nemoci, lidé se stali nesmrtelnými. Zní to možná skvěle, ale přesto hrozí přelidnění planety, proto byl tedy založen cech smrtek - skupiny lidí, jejichž úkolem je náhodně zabíjet lidi pokosením.

A tady přicházejí na scénu naši dva hlavní hrdinové, Citra a Rowan. Oba byli vybráni, aby se stali učedníky smrtky Faradaye. Ale nemyslete si, ani jeden není svým novým životním posláním nadšen, o to víc, když jsou skrze intriky a boje mezi smrtkami postaveni proti sobě. Znamená to totiž, že smrtkou se bude moct stát pouze jeden z nich, ten druhý musí zemřít. 

Citra je tvrdohlavá, cílevědomá dívka, která si jde vždy za svým, má kolem sebe milující rodinu a přátele. Oproti tomu Rowan je své rodině téměř ukradený, přítele má pouze jednoho (a nebudeme si nic nalhávat, není to zrovna parťák do nepohody). Ovšem přese všechno je Rowan člověk se srdcem na pravém místě. A právě z těchto důvodů si je smrtka Faraday vybere jako své učedníky. Podle něj splňují všechna kritéria spravedlivé smrtky, včetně toho, že zabíjet vůbec nechtějí.
A asi nikoho nepřekvapí, že si ti dva k sobě během výcviku najdou cestu, jenže ne na dlouho, brzy zjistí, že jeden bude muset druhého pokosit, tedy zabít.

„Být smrtkou je nejvyšší lidské poslání a pro získání tohoto postavení by se měla duše člověka ořezat až na dřeň, aby žádná smrtka nezapomněla cenu prstenu, který nosí.“

Abych řekla pravdu, dlouho jsem si ke stylu psaní Neala Shustermana musela hledat cestu. Trvalo mi, než jsem mu přišla na chuť, ale jakmile jsme s Nealem našli společnou řeč, byla to jízda.

Příběh je střídavě líčen z pohledu hlavních hrdinů, ale nemusíte se bát, hezky to na sebe navazuje, takže se neustále posouváte v ději dál a dál, aniž byste některou situaci prožívali dvakrát. Místy můžeme do příběhu nahlédnout i z pohledu vedlejších postav, díky čemuž si vytvoříme ucelenější obraz celé situace. Každá kapitola je navíc uvozena úryvky z deníků některých smrtek a my tak postupně poznáváme svět, v němž jsme se ocitli.

Rozhodně se připravte na emocionální jízdu, protože Neal Shusterman žádnou postavu nešetří, nechává pokosit staré, mladé, ale i děti. V kosení, neboli zabíjení, není žádný systém ani spravedlnost, oběti jsou vybírány naprosto nahodile. A to už se nezmiňuji o smrtkách, které si zabíjení až morbidně užívají…

Přestože se jedná o žánr YA, najdeme v knize spoustu námětů k zamyšlení. Autor nás totiž nutí přemýšlet nad otázkou života a smrti, nad tím, jaký je vůbec smysl života či jak vlastně se svým životem nakládat.

„Bez hrozby utrpení nedokážeme zažít opravdovou radost. Nejlepší, co najdeme, je pohodlí.“

Jak správně tušíte, Smrtka je na poli YA literatury něco úplně nového a neotřelého. Neal Shusterman nás hodil do světa smrtek a kosení a nebojí se jít až na dřeň. Hledáte-li v tomto žánru něco nového, je to kniha přesně pro vás.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm