17/04/2018

Město světců a zlodějů


Špína. Prachy. Krev.

Autor: Bára

Thrillerů a detektivek v žánru YA je jako šafránu. A těch kvalitních snad ještě méně. Proto jsem zbystřila, jakmile jsem se doslechla o novince Město světců a zlodějů.  A po zjištění, že se kniha odehrává v Africe, bylo vymalováno, musela jsem ji mít!


Tina se svou matkou jsou konžskými uprchlíky žijící v Keni, kde se její matka stane služebnou v bohaté rodině Greyhillů. Matka je však jednoho dne zavražděna, a proto se Tina rozhodne sbalit sebe i svou sestru a utéct od bohaté rodiny pryč. Sestru Kiki ukryje v klášterní škole, zatímco sama žije na ulici a spojí svůj osud s gangem Goondů. Pod jejich vedením se stane zručnou a uznávanou zlodějkou. Ovšem všechny tyto její kroky jsou poháněny touhou po pomstě. Netouží totiž po ničem jiném než pomstít matčinu smrt. 

Plán pomsty ji přivede zpět na místo činu, do vily rodiny Greyhillů. Ovšem nic nevyjde tak, jak očekávala, Tina bude muset začít improvizovat, což dá do chodu události, které nahlodávají její dosavadní neochvějné přesvědčení, totiž, že vrahem je sám pan Greyhill. Čím více pátrá po důkazech, tím méně celé situaci rozumí. Kdo byla její matka? A co vlastně ví o svém životě před útěkem z Konga? Aby zjistila odpovědi na tyto otázky, bude toho muset hodně skousnout…

Pravidlo číslo 15: Pravidlo mojí mámy – utíkej.
„Nechoď zpátky. Neopovažuj se ani ohlídnout zpátky. Utíkej, jako když běžíš o závod a chceš porazit všechny kluky. Utíkej do lesa a počkej na mě na našem místě. Pamatuješ si, kde to je? Najdeš to? Dobře. A teď běž. Utíkej.“
A pak mě vystrčila z okna.

Tina je přesně tím typem hrdinky, kterou si zamilujete. Je chytrá, vynalézavá, silná a odhodlaná zjistit pravdu o své minulosti, která zřejmě ovlivňuje i její současný život. Po vrahovi své matky pátrá společně s Michaelem, synem pana Greyhilla, a BoyBoyem, homosexuálním kamarádem z ulice. Očekáváte-li, že se mezi Tinou a Michaelem rozvine romantický vztah, budu vás muset zklamat. Tento příběh nestaví na milostné zápletce ‘ona miluje jeho, on miluje ji’. Lhostejní si samozřejmě nejsou, to však, tak jako ve skutečném životě, nutně nemusí znamenat, že budou vybuchovat ohňostroje. Každopádně je zajímavé sledovat tyhle dva pohromadě.

Tempo vyprávění je místy jako na horské dráze – jednou jste nahoře a napětím pomalu nemůžete dýchat, pak sjedete dolů do údolí klidu. To ovšem příběhu nijak neškodí, protože Natalie C. Anderson píše neuvěřitelně čtivě.

Příběh vás přivede na místa, která byste zřejmě neočekávali – chudé ulice afrických měst, zbohatlické čtvrti či konžské džungle. Prostřednictvím střípků z minulosti Tiny a její matky nám autorka zprostředkovává, jaké hrůzy způsobuje občanská válka v Kongu na svých obyvatelích, o nichž mnoho lidí západního světa nemá ani tušení.

Natalie C. Andersonová v minulosti pracovala s konžskými uprchlíky, má tedy reálnou zkušenost s touto oblastí a lidmi, kteří si peklem občanské války prošli. Zřejmě proto se jí podařilo vytvořit věrohodný příběh s uvěřitelnými postavami, které jsou plné emocí, odhodlání a statečnosti, s popisy Afriky, které na vás dýchají pravou atmosféru plnou dusna a zdejší vlhkosti. Na autenticitě přidalo i používání svahilštiny v příhodných chvílích.

Město světců a zlodějů je skvělá kniha. Vážně. Nepřeháním. Není to jen tím, že patří k méně zastoupeným detektivkám v YA, je to hlavně tématem, způsobem vyprávění a přesahem této knihy. Kolik knih pro mladé čtenáře se může pochlubit tím, že se odehrává v Africe? Že se dotýká vážných témat, jako jsou uprchlíci a občanská válka v Kongu? Ať se snažím sebevíc, žádná mě nenapadá.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm