25/03/2018

Zlomení andělé


Zcela unikátní příběh o válečných ztrátách a nálezech

Autor: Baru

Zapáleným fanouškům válečného žánru nejspíš v březnovém edičním plánu Euromedie stejně jako mě neunikla poměrně zajímavě působící novinka z pera australské autorky Gemmy Liviero, román Zlomení Andělé. Příběh spletený z tří životních osudů tří rozdílných lidí bojujících proti režimu mi na první pohled okamžitě evokoval již tolikrát opakující se koncept objevující se v poslední době v téměř každém válečném románu. Ale jako prakticky v každém případě jsem, co se válečných publikací týče, neodolala a po přečtení prologu okamžitě zalitovala všech dřívějších pochybností. Protože tenhle román řadím s tím nejčistším svědomím k těm nejlepším z nejlepších svého žánru.


Nacistický lékař experimentující na těhotných ženách. Devítiletá Rumunka unesená ze svého domova, aby v Říši podstoupila arizaci. Dívka přežívající v lodžském ghettu, která každým dnem doufá v lepší život pro sebe i svou rodinu. Tři naprosto odlišní lidé, každý chycen ve své vlastní životní propasti, každý pasující se se svým osudem po svém. Tři zlomené duše. Tři zlomení andělé hledající způsob, jak svou duši zalepit. 

Gemma Liviero má unikátní dar vcítit se do naprosto rozdílných charakterů a každému z nich přizpůsobit příběh tak, aby byl vyprávěn právě tak subjektivně, jak je to jen možné. Vyprávění každé z postav tak působí velice realisticky a je dokonale uzpůsobeno charakteru i pocitům dané postavy.

Hlavní mužskou postavou tohoto románu je Willem Gerhard, lékař ovlivňován svým otcem, vysokým nacistickým důstojníkem. Po vyslání do ghett a pracovních táborů začíná poznávat skutečnou váhu tehdejší situace a nestačí se divit zvěrstvům, o kterých pod rouškou nevědomosti neměl ani nejmenší tušení. Jako nacista je však jeden z minima, který se rozhodne se svým postojem nesouhlasit. Pak se na scéně objeví Elisa - Židovka přežívající se svou rodinou v polském ghettu. Jako členka tamějšího odboje každým dnem doufá v boží slitování a pouští se do riskantních akcí, které se jí však jednou stanou osudnými. Matilda je devítiletá Rumunka, která je na základě svého vzhledu unesena od rodiny a podstupuje arizaci v německém centru pro árijce. Svým nezkrotitelným a statečným charakterem se ale dostává do mnoha nebezpečných a ohavných situací, které děti na takovýchto zdánlivě uhlazených bezpečných místech musely denně snášet. Přese všechny své rozdíly ale tito lidé mají jednu věc společnou – každý na svůj život zůstal sám.

Životní osudy těchto tří mladých bojovníků autorka Gemma Liviero umně propojí v jeden, nicméně ani tehdy tyto duše nenajdou na dlouhou dobu klid.

Kapitolou zcela o sobě je pak jedinečný čtivý styl psaní, který dominuje celému příběhu. Procítěný, velice emociální příběh na mě zapůsobil skutečně nezapomenutelně. Při mnoha pasážích mi bylo z detailního drastického popisování zvěrstev skutečně špatně a to ani nemluvím o tom, kolikrát jsem si některé řádky musela číst dokola a dokola, aby je můj mozek dokázal zpracovat a v celé míře jim porozuměl.

Zlomení andělé – to je název zcela unikátního příběhu o válečných ztrátách a nálezech, ztracených a znovunalezených nadějích, rozdílnosti lidských charakterů, pomíjivosti lidského života a různorodých pojetí lásky. Dokonalým tento příběh nedělají postavy, dějová linka nebo zvláštní pocit po přečtení. Dokonalým ho dělá nádherné moudro, které nám prostřednictvím Zlomených andělů Gemma Liviero předává.

Nikdy bychom na něj neměli zapomenout.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm