25/03/2018

Led nebo oheň


Nikdo by neměl být nucen být tím, kým není.

Autor: Natka

Led nebo oheň je druhým dílem série Sníh nebo popel a co si budeme povídat, pověst druhých dílů nebývá příliš valná. Často bývají jen jakýmsi můstkem mezi prvním a finálním třetím dílem a ne jinak tomu bylo i v tomto případě.


Led nebo oheň navazuje přesně tam, kde jsme u předchozího dílu skončili – Meira osvobodila Zimany zpod nadvlády Angra, ovšem za cenu spojenectví s krutým králem Cordellu. Ten chce v zimanských dolech najít magickou propast, což se mu skutečně podaří, ovšem k jejímu otevření jsou zapotřebí magické klíče. Proto se Meira s Theronem vydávají napříč ostatními královstvími, kde mají za úkol nalézt všechny klíče. Meira si však uvědomuje nebezpečí otevření propasti, vždyť naposledy, když bylo ve světě tolik magie, povstal Rozklad. Rozhodne se tedy, že musí klíče nalézt dříve než Theron, který chce magii vypustit do světa, a tajně uzavřít spojenectví s dalšími královstvími, aby Zimu vymanila ze spojenectví s Cordellem.

Přestože byl předchozí díl klasickou YA fantasy, který nijak nevybočoval z řady, líbil se mi. Tento díl byl pro mě však mírným zklamáním.

Tempo vyprávění bylo nevyvážené. Tři čtvrtiny knihy bylo o politických vyjednáváních, což problém nebyl, je mi jasné, že Sara Raasch nás seznamuje s dalšími královstvími, s jejich podstatou a panovníky, abychom ve finálním díle chápali souvislosti. Problémem byla Meira a její neustále fňukání nad tím, že už nemůže být bojovnicí, ale zodpovědnou královnou. Panebože! Chápu, že pro dívku v jejím věku to musí být velký tlak, ale jako až tak? Řešit, že musí mít jako královna reprezentující svou zemi šaty místo kalhot? Jako vážně? Líbí se mi, když kniha zachycuje myšlenky a emoce hrdinů, ale ne na úkor děje. Ale abych nebyla nespravedlivá, poslední třetina knihy byla jízda nabitá akcí. Tam už jsem poznávala starou dobrou Saru Raasch. Jen škoda, že té akce nebylo více i v průběhu, to bych možná Meiře její sebelítost odpustila.

„Hlavně kvůli tomu jsem naštvaná na celý svět – jak magie nutí lidi žít život jinak, než chtějí. Nikdo by neměl prosit výše postavené, aby mohl být tím, kým je, jen proto, aby jeho prosby nebyly vyslyšeny.
Nikdo by neměl být nucen být tím, kým není.“

Pravdou je, že k povahovému posunu došlo u téměř všech postav. Z Meiry se stal uzlíček nervů plný sebelítosti a úzkosti, který navíc neustále řeší, jak to má vlastně s Theronem, kterého si zvolila za svého milého. A když už se dá dohromady a přijme svou novou roli královny, má zase pocit, že ví, jak zachránit celý svět, a jiná řešení nepřipouští. Neústupný a zásadový Sir se naopak stává změkčilým hodným strejdou, který neustále ustupuje Cordellu. Theron… Tak s ním je to zajímavé a vypadá to, že autorka se nás, jeho fanynky, snaží přesvědčit, že není až takový slaďouš, za jakého jsme ho považovaly. Jenže to dělá dost okatým způsobem, protože zřejmě chce ospravedlnit Meiřina rozhodnutí.

V příběhu přibyly kapitoly z pohledu Mathera. Zpočátku vlastně neví, co si se svým životem počít, vždyť byl celý život vychováván jako král a nejednou je všechno pryč a navíc zjistil, že oba jeho rodiče žijí a co víc, celou dobu byli po jeho boku. Ale přesto všechno najde svůj životní cíl a jde si za ním. A ano, přiznávám, oproti předchozímu dílu je mi daleko milejší.

Přestože mám k příběhu své výhrady, musím uznat, že se kniha čte lehce přesně tak, jako tomu bylo u předchozího dílu.

Podtrženo sečteno, čekala jsem od knihy víc. Přesto jsem však na sérii nezanevřela a doufám, že závěrečná akce odkazuje k daleko lepšímu závěrečnému dílu, který bude daleko nabitější akcí a v němž již postavy budou rozhodnější a ukotvenější. Uvidíme.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm