18/03/2018

Na lovu


Pohádky opět ožívají

Autor: Olivka

Poslední dobou se s retellingy doslova roztrhl pytel. Pomsta a rozbřesk, Šepotaní, Krverůž, cokoli od M. Meyerové nebo Dvůr trnů a růží, který navíc taky staví na pohádce o Krásce a zvířeti. Říkala jsem si, jestli má kniha co nabídnout. Nahlodávaly mě myšlenky, zda už není příběhů o Krásce a zvířeti přespříliš a jestli to autorka dokáže pojmout originálním způsobem, nebo si přečteme jenom lehce upravenou verzi klasické pohádky. Maegan Spooner zvolila druhou možnost. Ale pozor! To neznamená, že by kniha chyběla čtivost a napětí.


„Pro dívku, která čte při baterce, vidí draky v oblacích, nejlépe se cítí ve světech, které nikdy neexistovaly, a ví, že magie je skutečná. Pro dívku, která sní.
Pro tebe.“

Jeva odmala žije lovem a nic ji neudělá šťastnější než běhání po lese a chytání zvěře. S otcem a sestrami se ale jako malá přestěhovala do města, kde se učí společenskému chování u hraběnky a jejích přítelkyň. Kráska, jak jí otec dříve říkával, je tedy vlastně ráda, když jejich otec přijde o všechen majetek a se sestrami se přestěhují do chatrče v lese. Jednoho dne se však otec vydá na lov a už se nevrátí. Kráska se ho tedy, i přes nevoli sester, vydává hledat. Najde ho ovšem mrtvého a rozhodne se pomstít domnělému vrahovi - Zvířeti. 

Jak již bylo řečeno, jedná se o retelling známé pohádky Kráska a zvíře, Maegan Spooner se ji však rozhodla netradičně propojit s  Ptákem ohnivákem a to vše navíc obohatila o ruský folklór a zasněžené prostředí lesa.

Celkové zpracování příběhu je vskutku netradiční. Neočekávejte tedy typický YA příběh s milostným trojúhelníkem, dokonale krásným badboyem a dalšími podobnými klišé. Ze všech retellingů, které jsem četla, se tenhle nejvíce přiblížil skutečné pohádce. A to po všech stránkách. Když čtete jednotlivé stránky, máte pocit, jako by vám je skutečně někdo předčítal před spaním, jednotlivé postavy vám ožívají před očima, a přestože se nejedná o příběh zrovna nabitý akcí, zajímá vás, jak to nakonec dopadne.

Velmi zajímavé a obohacující byly pasáže z pohledu Zvířete. Skrze jeho slova a výtvarné zpracování těchto kapitol jsme mohli sledovat boj mezi jeho zvířecí a lidskou stránkou, což v klasické Krásce chybí.

Kniha je tedy spíše romantickou pohádkou (byť trošinku krvavější) než akčním trhákem, jak by mohla anotace napovídat. Proto doporučuji, abyste nejdřív opravdu zvážili, jestli je to typ knihy pro vás, nebo jestli byste neměli sáhnout po něčem akčnějším. Věřím však, že spoustu lidí tenhle překrásný příběh nadchne stejně jako mě.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm