06/02/2018

Za zavřenými dveřmi

Co se skrývá pod dokonalou maskou?
Autor: Bára

Určitě máte ve svém okolí takové ty dokonalé lidi, kterým se někteří chtějí přiblížit, jiní jim závidí, další jim onu dokonalost nevěří a vnímají ji jen jako přetvářku. A přesně na tomto tématu postavila B. A. Paris svou prvotinu Za zavřenými dveřmi.


Jack a Grace jsou dokonalým manželským párem. On je přesně tím prototypem filmového hezouna s dokonalým vystupováním a tučným kontem. Aby té dokonalosti nebylo málo, je úspěšným právníkem zabývajícím se obhajobou týraných žen. Ona je zase prototypem stepfordské paničky – atraktivní, elegantní, vynikající kuchařka starající se o nádherný dům s úchvatnou zahradou. Idyla, co říkáte?

Ovšem, jak už nám napovídá samotný název knihy, nic není takové, jak se na první pohled zdá, a za zavřenými dveřmi je ono dokonalé manželství úplně jiné. 

Nikoho z blízkého okolí Jacka a Grace nenapadne zamyslet se nad tím, proč nemá Grace mobilní telefon, proč nikdy nejde na oběd s kamarádkami sama, ale vždy jen v doprovodu svého manžela, a proč má jejich dům neustále zatažené žaluzie? Všichni si to vysvětlovali prostě tak, že jeden bez druhého nemůžou být. A zatímco přátelé vzdychali nad jejich neutuchající láskou, Grace doma prožívala své soukromé peklo…

„Dokonalé manželství? Nebo dokonalá lež?“

Hlavní zápletka je velmi chytlavá, okamžitě vás vtáhne do děje a nepustí vás až do samotného konce. Kniha je velmi svižná, čte se rychle a neustále vás drží v napětí. B. A. Paris toho dosáhla střídáním kapitol z minulosti a přítomnosti, kdy si postupně skládáme jednotlivé střípky příběhu dohromady.

Je pravdou, že postava Grace je velmi naivní, bezmezně se zamiluje do dokonalé představy, kterou o Jackovi má, a po třech měsících mu vydá celý svůj život, všechny své finance, a dokonce mu právně svěří svou postiženou sestru. Nezlobte se na mne, chápu, že láska má růžové brýle, ale která žena se v dnešní době všeho vzdá po třech měsících vztahu, vdá se a očekává budoucnost na růžovém obláčku? Na druhou stranu, nic z toho neomlouvá Jackovo chování po svatbě, a už vůbec to neubírá na vážnosti situace, do které se Grace dostane.

Velmi výraznou postavou celého příběhu, ač byste to možná nečekali, je Millie , Gracina sestra, postižená Downovým syndromem. I přes své postižení jako jedna z mála vycítí z Jacka něco zlého a je své sestře oporou, bohužel však netuší, že do obrovského nebezpečí se dostala i ona sama.

Co bych knize vytkla, je uspěchaný konec. Události z minulosti a přítomnosti do sebe hezky zapadly, ovšem se závěrem si autorka mohla trochu více pohrát.

I přes tuto výtku je to rozhodně kniha, jež stojí za přečtení. Je jedním z psychologických thrillerů, který nám ukazuje, v jak velké a hlavně nebezpečné iluzi můžeme žít, jak rychle se náš život může obrátit naruby a my tak doplatíme na svou naivitu.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm