25/02/2018

Polča

Navždycky spolu u kamen, amen
Autor: Valča

Abych řekla pravdu, vůbec netuším, proč jsem sáhla právě po této knize, protože z nizozemské literatury neznám v podstatě nic. Přesto jsem nějak cítila přitažlivost mezi mnou a Polčou a prostě jsem si ji z nějakého pro mě nevysvětlitelného důvodu musela přečíst. A již nyní vám mohu prozradit, že se má intuice nezmýlila, protože Polča je holka, která se stala mou výbornou kamarádkou.


Polča je jedenáctiletá holka, která má spoustu problémů, jako ostatně každá dívka v tomto věku. Její rodiče jsou rozvedení. Otec, řečený Spík, je flákač bez práce, peněz a bohužel závislý na drogách. A její maminka tomu všemu dala korunu, když začala chodit s Polčiným učitelem, s nímž dokonce plánuje svatbu. A aby toho nebylo málo, musí řešit problémy se svým klukem Mimúnem, Maročanem, kterému rodiče plánují svatbu s marockou dívkou, aby se mohla legálně dostat do Holandska. To je tedy pořádný zápřah, co říkáte? 

„Ne, vážení přátelé, Polča není šťastná, Polča je nejnešťastnější jedenáctiletá holka na světě.“

Polča je naštěstí svérázná dívka, která si sice myslí, že je někdy taková ťunťa, ale svým problémům se staví čelem. Nebojí se krotit svou mámu při hlasitých hádkách s učitelem, doprovází svého otce na léčení, vypořádává se s problémy s Mimúnem a nejlepší kamarádkou Kájou. Dokonce se ukáže i jako docela schopná učitelka, když se věnuje nově příchozí spolužačce z Mexika, která neumí ani slovo holandsky. A do toho všeho ještě stíhá být básnířkou. Ano, tušíte správně, Polča totiž někdy působí dospěleji než dospělí v jejím okolí.

Guus Kuijer, autor knihy, se prostřednictvím tohoto příběhu snaží ukázat, jak složitý život dnešní děti mají. Dospělí prostě někdy zapomínají, že děti jsou jenom děti a mají dost problémů zvládnout svou pubertu, natož ještě řešit trable světa dospělých.

Velmi zajímavou polohou pro mě byla otázka náboženství a multikulturalismu. Polča totiž prostřednictvím svých spolužáků - cizinců dennodenně naráží na odlišnosti v jejich myšlení a životním stylu. Snaží se jim porozumět a najít rovnováhu mezi jejich světy.

„Když věříš na lásku,“ uzavřel Spík, „tak to jako víra stačí.“
Cítila jsem, že je to pravda, a ne jenom útěcha.

Polča je vtipná kniha, jejíž stránky vám pod rukama ubíhají velmi rychle. Na běžných, každodenních situacích je nám ukázáno, jak složité dospívání dnešní děti mají a dospělí jim to v mnoha případech příliš neulehčují. Zároveň se nenásilně věnuje i aktuálním otázkám multikulturality, s nimiž se dnešní děti musí naučit pracovat.

Takže, ať už jste cílová skupina, tedy děti od 11 let, nebo dospělí, určitě vám tato kniha něco dá. A v tom je její síla.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm