25/02/2018

Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr

Všechno, co chceš, je na opačné straně strachu.

Autor: Kája

Všichni to známe (teda alespoň my, holky) – jednou za čas prostě máme chuť na romantiku, ponořit se do příběhu plného lásky, vzdychat nad úžasným přítelem hlavní hrdinky a tajně jí ho závidět. A přesně tahle nálada mě nedávno přepadla, proto jsem se pustila do horké novinky z dílny YOLI Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr.


Rodina Solarových je prokletá. Každý z nich je totiž pronásledován svým strachem, který se mnohým z nich stal osudným. Otec trpí agorafobií, strachem z veřejných prostranství, a proto žije již několik let ve sklepě, z něhož vůbec nevychází, matka má panickou hrůzu ze smůly, proto jim doma pobíhají králíčci, kohout a všude možně mají rozvěšeny amulety pro štěstí, Eugene, dvojče hlavní hrdinky, má chorobný strach ze tmy, tudíž jejich dům svítí jako Las Vegas. A to již nezmiňuji dědečka, strýčka a další členy rodiny, protože to bychom se nedostali nikam jinam. 

Ester Solarová, naše hlavní hrdinka, svůj velký strach, který ovlivní celý její život, ještě neobjevila, a proto si sepisuje seznam svých strachů. Všemu ze svého seznamu se vyhýbá a má pocit, že díky tomu může žít svůj život normálně. Opak je pravdou. Žije totiž v naprosto uzavřeném světě. Ve své vlastní bublině. Strach ji totiž nedovolí překročit hranice.

Ovšem pak potká Jonaha. A co si budeme povídat, nebylo to úplně idylické setkání – Jonah ji jednoduše okradl. Přese všechny úvodní peripetie se spřátelí a Jonah, který se chce dostat na filmařskou školu, se rozhodne, že Ester s jejími strachy pomůže tím, že o nich natočí videa. Jeden strach, jedno video, a to vždy v neděli.

„Ester vždy překvapilo, jak snadno dokáže Jonah otevírat uzamčené věci: měla pocit, že stejné nadání má i na uzamčené lidi.“

Pokud od této knihy očekáváte triviální romantický příběh s šablonovitou zápletkou, budete mile překvapeni. Žádné ona miluje jeho, on miluje ji, ona ho přivede na dobrou stranu a žili spolu šťastně až do smrti, se nekoná. Jako jo, zas úplně bez romantiky to není, ale je dávkována pomalu a po troškách, žádné ohňostroje.

Každopádně, tenhle kousek je zcela neotřelý, místy až mysteriózní.   Řeší otázky smrti, strachu, fobií, pohrává si i s tematikou sebevražd. Ukazuje nám, že se strachem (ať už se týká čehokoli), je potřeba bojovat, postavit se mu čelem. A přiznejme si, kolikrát jsme již radši sklopili uši? Je to možná snazší, ale je to snad řešení?

Příběh ubíhá příjemným tempem, a i když autorka zvolila vševědoucího vypravěče, byl nám poodhalován převážně příběh Ester, místy jsme se dostali i za rámec příběhu. Přesto mi trochu chybělo podrobnější nahlédnutí do Jonahova života, nicméně mi to nijak nenarušilo celkový zážitek z četby.

Zkrátka a jednoduše, tohle se Krystal Sutherland povedlo!


Děkujeme společnosti Euromedia Group, a.s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm