22/02/2018

Slečna M.

Sugesce jako nenahraditelná část německého charisma

Autor: Baru

Teprve před několika týdny vyšla v nakladatelství Fragment poměrně neznámá, nikterak nepropagovaná kniha Slečna M., zatím jediná prvotina z pera americké autorky Caroline Woods. Na první pohled vám může malinko připomínat knihu stejného nakladatele, kterou jsem loni hodně vychválila – Dopisy, které nikdo nečetl, odehrávají se ve stejném historickém období a s velice podobným konceptem zahrnujícím dopisy i prolínaní časových period, a opravdu, po přečtení mohu říci, že určitá nepopsatelná podobnost mezi těmito knihami skutečně je. Kniha Slečna M., jež v zahraničí přijala dva různé názvy (Fräulein M. a The Cigarette Girl v UK), je výborně hodnocenou knihou napříč Amerikou i Evropou. A já mám teď pro všechny ty do nebe vychvalující recenze naprosté pochopení. Slečna M. je fantastickou historickou fikcí popisující životní osudy mnoha rozdílných lidí, přičemž všichni mají jedno společné – každý z nich se svým vlastním způsobem snaží přežívat v tragické předválečné situaci v Německu.


Stejně tak jako dvě sestry, Bernadetta a Margareta Metzgerové, dva němečtí sirotci vyrůstající v berlínském sirotčinci. Stejná krev se nakonec vlivem osudu ocitne na dvou zcela odlišných životních březích. Bernadetta, vychovávána bohatou adoptivní Židovkou, se živí jako prostitutka a prodavačka cigaret v berlínských kabaretech. Díky stykům se zcela odlišnou vrstvou, než jaká je pro ostatní společensky přijatelná, z ní vyroste prudce vysazená odpůrkyně režimu i Hitlera. Na rozdíl od ní je její mladší sestra Margareta ovlivněna střední sociální vrstvou – těžce pracující živořící rodinou, do níž se dostala – a nevědomky se pod neviditelným nátlakem jejího okolí stává sympatizantkou s Hitlerovým režimem.   

Autorka Caroline Woods ale v této knize dává prostor i na první pohled méně výrazným postavám, které v příběhu dotkávají poslední nedokončené nitky. Sledujeme tak například osudy několika zcela odlišných rodin v různých časových periodách, vyvíjení mladého tranvestity, který se s nepřijetím do společnosti potýká po svém, či roli mladého nevinného chlapce, ze kterého se během několika málo let stává známý manipulativní příslušník SS.

A právě problematiky německé sugesce a přijatelností společenských vrstev se Caroline Woods v této knize patrně dotýká. Knížka Slečna M. viditelně poukazuje na to, jak neskutečně moc jsme ovlivnitelní svým okolím a do jaké míry tato sugesce v minulosti dokázala dojít. A naprosto hmatatelným příkladem, který je v této knize uváděn, byli právě mladí němečtí vojáci, jimž nechybělo charisma ani podmanivé působení na tehdejší lid. A právě to se tehdy Německu stalo osudným.

Fantastickému čtení s působivě reálnými hrdiny, kteří vám rostou a jednají před očima, bych vytkla snad jediné – a to možná příliš jednoduchý a nerozvitý styl psaní, který sice příběh zpřístupnil mladším, ale naopak trochu ubral na požitku ze čtení těm sečtělejším.

Slečna M. je brilantní knihou určenou téměř komukoli a já jsem neskutečně ráda, že jsem měla možnost dát jí šanci. V zákulisí předválečného Berlína vás přenese ke skutečným lidem se skutečnými problémy, které je sužovaly. Mám pocit, že přestože jsem knížek z tohoto historického období přečetla dost a dost, stále narážím na publikace, které se v tomto okruhu určitým způsobem vymykají, a to je právě případem této knihy. Slečna M. je příběhem lásky, naděje, odpuštění a následků rozhodnutí, která si s sebou z minulosti neseme po celý život. Hlavním tématem zde tak není pouze a výlučně válka, nicméně na tomto konceptu si autorka stále zakládá a velice umně se o něj opírá.

Tragické, výborně vykreslené charaktery a poměrně dobré tempo několika propojených dějových linek stejně tak s dobře načasovaným střídáním časových period ve mě zanechaly hodně dobrý dojem kvalitního a silného románu, přestože byste to do téhle knihy na první pohled vůbec nemuseli říct. Přestože autorčin styl není nijak emociální a teatrální a možná je v některých situacích až příliš jednoduše působící, konečný efekt tohoto dramatického příběhu na mě hodně, opravdu hodně silně zapůsobil. A já doufám a věřím, že Slečna M. nebyla první a zároveň poslední knihou této velice talentované autorky, která u mě už teď vzbudila obrovský zájem.
Protože to bylo dramatický & trochu odlišný & krásný & fantastický.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm