06/01/2018

Má lady Jane

Kdo by nechtěl za manžela koně?
Autor: Kája

Já bych tedy za manžela koně chtěla! Nechápejte mě špatně, ale pokud si přečtete knihu Má lady Jane, budete ho chtít taky! Stoprocentně.


Trojice autorek Cynthia Handová, Brodi Ashtonová a Jodi Meadowsová se rozhodla mírně (místy trochu víc než mírně) poupravit dějiny Anglie. Konkrétně období vlády Eduarda VI. z rodu Tudorovců. Kniha začíná na sklonku života mladičkého Eduarda, který se pod vlivem svého rádce Johna Dudleyho rozhodl jmenovat svou nástupkyní Janu Grayovou.  A ta vládla celých devět dní. Poté přišla o hlavu.
Dámy se ale rozhodly celý příběh vyprávět jinak. Tak, jak se podle nich měl stát.

V jejich alternativní verzi Anglie proti sobě totiž nestojí katolíci a protestanti, nýbrž Edianové a Verité. Edianové mají schopnost měnit se ve zvířata. Verité nemají žádné nadpřirozené schopnosti, jsou to obyčejní lidé, kterým magie vadí. A tento svár je důležitým hybatelem celého příběhu, protože právě díky magii celý příběh mladé Jany dopadne jinak než ve skutečnosti.

První část příběhu se relativně shoduje se skutečností (pomineme-li lidi měnící se ve zvířata). Eduard umírá, Jana je vybrána za jeho následnici, rovněž je z politické vypočítavosti provdána za Guilforda Dudleyho. A od této chvíle autorky začaly lehce poupravovat a překrucovat fakta. A musím říct, že neskutečně zábavně! Kniha je doslova prošpikovaná humorem, ovšem ne prvoplánově. Pokud se povznesete nad nereálností příběhu (i když, kdo ví, třeba také zjistíme, že se umíme v něco přeměnit), budete se královsky bavit. K tomu vám navíc dopomůže vypravěčský styl autorek – je to, jako byste s nimi seděli na kávě a ony vám jedna přes druhou vyprávěly, co se stalo.

Dalším velkým plusem příběhu je vykreslení postav. Všichni jsou to hrozní sympaťáci. Jana Grayová, knihomolka, která není žádná třasořitka a navíc se řídí heslem co na srdci, to na jazyku (pravdou je, že tuto schopnost ztrácí v milostných záležitostech). Guilford, řečený G (protože Guilford je prostě otřesné jméno), je krasoň s velkým K, ovšem s citlivou duší básníka. Má však malou vadu. Přes den se mění v koně. Eduard, král, tak trochu moula, který se bojí smrti, poněvadž zemře nepolíben.

Tito tři jsou ústředními hrdiny, jednotlivé kapitoly jsou střídavě vyprávěny právě z jejich pohledu, ovšem nebojte, skvělých postav je tam více. Třeba Gracie, odvážná Skotka milující whisky, babička drsňačka, která srovná do latě i krále.

Kniha má spád, čte se v podstatě sama a než se nadějete, jste u konce. Máte-li chuť na něco zábavného, lehkého a svižného, sáhněte právě po této knize.

„Pro všechny, kdo vědí, že pro Leonarda DiCapria bylo na těch dveřích místa dost.“
Věnování autorek.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm