24/10/2017

Sníh nebo popel

Jednoho dne budeme víc než jen slova ve tmě…

Autor: Natka

Čtyři roční období. Čtyři království. Čtyři zdroje magie. Jeden král, který touží po moci. Hrstka Zimanů, která před tímto nemilosrdným králem prchá ze své země a je odhodlána udělat cokoli, aby Zima získala svou svobodu zpět. A k tomu ještě další čtyři království, v nichž se roční období střídá.


Poslední dobou jako by se roztrhl pytel s YA fantasy, do jejichž obálek se člověk prostě musí zamilovat. Nejinak je tomu u knihy Sníh nebo popel, kterou navíc její autorka začala psát ve dvanácti letech. Otázkou však je, zda obstojí v tvrdé konkurenci tohoto žánru.

Podíváme-li se na svět stvořený Sarou Raasch, objevíme určitou podobu se světy S. J. Maas – království pojmenovaná podle ročních období, ovšem způsob pojetí magie se liší. Každé království má svůj zdroj magie, který si chrání. Ovšem naši hlavní hrdinové, Zimané, o ten svůj přišli poté, co je napadl král Jara, rozlomil je na dvě půlky a nyní je bedlivě střeží. A to je také ústředním motivem – Zimané chtějí získat zpět svůj zdroj magie a osvobodit svou zemi z otrocké nadvlády Jara. 

„Ale nám osmi to k přežití stačí. Osmi z původních pětadvaceti, kterým se podařilo uniknout při porážce Zimy. Když na ta čísla pomyslím, svírá se mi žaludek. Naše království bývalo domovem více než jednoho sta tisíc obyvatel. Většina z nich byla zmasakrována při invazi Jara. Ti, kteří přežili, jsou teď v pracovních táborech rozesetých po celém Jaru. Přestože jich zbylo málo a jsou zotročeni, stojí za tenhle kočovný život. Jsou to Zimané, drobky života, jaký bychom měli žít, a zaslouží si to – my všichni si to zasloužíme – skutečný život, skutečné království.“

Hlavní hrdinkou je mladičká Meira, které se podařilo s malou skupinkou Zimanů uprchnout před králem Jara. Meira je vychovávaná jako bojovnice, přesto má své chvilky, kdy byste ji nejraději jednu vrazili, protože se neustále cítí nedoceněná a upozaděná. Na druhou stranu, kdo z nás v šestnácti ovládá čakram tak jako právě Meira, že?

„Spláchnu popel minulosti z tohoto království a naplním naše životy nádherným ledovým mírem sněhu.“

A nebyla by to správná YA fantasy, kdyby celou situaci nezkomplikovala nešťastná láska, že ano. Tudíž i v tomto příběhu nechybí milostný trojúhelník, který ovšem není nijak přeslazený. A upřímně, oba hošani jsou neskuteční sympaťáci, takže Meiře její volbu vůbec nezávidím, sama bych nevěděla, koho si vybrat.

Samotný příběh příjemně plyne, otáčíte stránku za stránkou a najednou zjistíte, že jste u konce. Autorka si pro nás připravila několik zvratů, ovšem zběhlé fanoušky tohoto žánru nijak nepřekvapí a pravděpodobně budete tušit, kudy se příběh bude ubírat. Místy mi plynulost nabourávaly opakující se popisy fungování magie.

Pokud tedy hledáte příjemnou jednohubku na jedno či dvě odpoledne, je tohle kniha přímo pro vás, a to i přes to, že se jedná v podstatě o „klasickou“ YA fantasy. Jste-li však fantasy fajnšmekři, asi bych vám doporučila podívat se po něčem jiném.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm