08/07/2017

DCERA

Veleočekávané pokračování pohádkového příběhu

Autor: Baru

Selekci jsem si asi stejně jako většina čtenářek mého věku po celém světě nesmírně oblíbila. Ano, jako každá trilogie měla Selekce několik svých dobře i méně viditelných much, ale pozici nejprodávanějších young adult si ve světě vydobyla zcela oprávněně. A jakmile se na pulty českých knihkupectví dostala veleočekávaná Dcera, všichni byli jako na trní a v řadách se o ni prali. A padala také spousta otázek. Jak asi bude pokračování téhle uzavřené trilogie vypadat? Hlavním důvodem pochybností se nakonec ukázal být námět knihy. Oblíbení hlavní hrdinové původní trilogie America a Maxon jako dospělí, a v hlavní roli jejich dcera? To pro mě hned na začátek nebylo dobré zjištění. A jak se později ukázalo, mé pochyby byly zcela oprávněné.


Princezna Eadlyn rozhodně netouží opakovat příběh, který odmalička slýchávala stále dokola o svých rodičích. Příběh Dcery se odehrává přesně dvacet let po skončení selekce prince Maxona a jeho rozhodnutí o zrušení kast. Jenže i přes jeho zcela logické rozhodnutí, lidskou ctižádost nedokážou uspokojit ani splněné sny, a tak v království Illey stále víří nepokoje a nespokojenost tamějších obyvatel. A tak na scénu přichází nápad s novou selekcí, tentokráte historicky první v čele s korunní princeznou. Protesty tvrdohlavé Eadlyn nepomohou, jelikož okolnosti a události nabírají rychlý spád. A tak do paláce vstupuje 35 mužů různých sociálních poměrů i národností. 35 potencionálních princů, ze kterých si má Eadlyn Schreave vybrat toho, který bude po celý její život usedat na trůn po jejím boku.

Dcera přinesla to, co od autorky už všichni známe: hru na city, spoustu úžasných i méně sympatických postav, zvraty, skvělou dějovou linku. Rozhodně nedokážete přilnout ke každému z nápadníků, ale s několika se dobře seznámíte a zjistíte, že pár z nich jsou vaši favorité a vy byste si mezi nimi neuměli vybrat. Každý má své specifické rysy, nálady, slabiny i přednosti. Toho, koho si na začátku velice oblíbíte, pak možná budete chtít dostat někam daleko na konec řady, a toho, koho budete ze začátku považovat za naprostého grázla, pak možná budete chtít nadnést do nebeských výšin.   

Jak už ale zmínil snad skoro každý, tato kniha má jedinou vadu: Eadlyn. Velice krásnou a soběstačnou, nicméně nad těmito vytouženými přednostmi každé dívky vyčnívají slabiny, kterými se nemůže příliš chlubit: pyšná, nesympatická a nepříjemná osoba, která má pocit, že je něco víc než ostatní. Takovou ji ve svých očích vidí snad skoro každý a naprosto oprávněně. Velký rozdíl oproti nesmělé a milé Americe, že? Osobně mi přišlo naprosto nereálné, že by tak dva skvělí lidé, jako jsou America a Maxon, mohli vychovat takovouhle příšeru. Nicméně i pro to měla Kiera Cass vysvětlení a ke konci knihy už mi přišlo Eadlynino chování zcela logické a oprávněné. 

Jak už je psáno výše, Dcera byla opět tak nepochopitelně čtivá a skvělá, i když se děj na nic příliš podstatného ani akčního nezaměřoval. Romantiky tu patřičně ubylo a autorka se spíše zaměřila na vykreslování charakterů postav a jejich postupné dospívání. Kiera Cass se s tímto (snad neplánovaným?) čtvrtým dílem poprala opravdu skvěle, i když už Dceři malinko chyběl ten neotřelý lesk původní trilogie. A taky mě pořád iritovala skutečnost, že America s Maxonem už nejsou ti teenageři. Dcera se možná na první pohled zdá trošku více odbytá, ale ve skutečnosti je to patřičně skvělé pokračování. Takže dobré, dobré!



Tuto knihu jsme si mohli přečíst díky internetovému knihkupectví Megaknihy.cz, které vřele doporučujeme! 

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm