04/06/2017

Tíha vesmíru

KAŽDEJ MÁME NĚCO
Autor Baru

Všemi opěvované Všechny malé zázraky se staly po celém světě naprostou senzací. Když se pak na pultech objevila nová kniha talentované spisovatelky Jennifer Niven, Holding up the Universe, všichni byli jako na trní. Předčí očekávaná Tíha vesmíru jedno z nejoblíbenějších young adult děl současnosti?


Tíhu vesmíru vypráví dva osobité články příběhu. Řeč je samozřejmě o hlavních hrdinech, Libby Stroutové a Jacku Masselinovi. Libby je nejtlustší teenagerka Ameriky, a zatímco byla dlouhá léta kvůli své váze izolována ve svém domě, ztratila tím jedny z nejdůležitějších let společenského života. Jack trpí prosopagnosií, mozkovou poruchou vyznačující se nulovou schopností rozeznávat obličeje, kvůli které jsou mu cizí i ti, na kterých mu záleží nejvíc. Oba jsou svým způsobem neobyčejní, oba jsou nepochopení, oba vyčnívají a kvůli jejich handicapům se jim dějí věci, kvůli kterým se za sebe stydí.

A taky jsou dlouhou kapitolou sami o sobě. Jejich postavy se během příběhu viditelně vyvíjejí, oba mají své specifické aspekty a hledají v sobě něco, co by pro ně samé bylo přijatelnější než chyby, které na sobě neustále nachází. Libby je svérázná, velice chytrá, odvážná a rozhodně mě svou individualitou oslovila více než Jack. O tom naopak nemůžu říct nic moc konkrétního, jelikož se mě příliš nedotkl a jeho kapitoly se mi četly podstatně hůř. Velice miluje svého bratra, okolí ho přijímá jako sobě rovného, ale on si je vědom toho, že se sebou není spokojený. O jeho nemoci jsem slyšela úplně poprvé a jsem ráda, že díky knize vím zase o něco víc.

Jejich životy na sebe naráží zcela náhodně, jejich vztah je komplikovaný a mnohdy nevypadá ani jako vztah, do příběhu občas zasáhne některá z vedlejších postav, která je buďto povzbudí, anebo jim pořádně zatopí.
 
Střídání úhlu pohledu je v této knize velice časté, což někomu může i nemusí vadit, ovšem ti, kteří na tento typ knih nenaráží moc často, nejspíše budou trpět a dlouho si na změny zvykat, jelikož kapitoly jsou hodně kratinké a pohledy obou hlavních hrdinů se střídají v rychlých sledech. Dialogy jsou živé a krátké, 400 stránek příběhu nijak neubírá na kvalitě ani čtivosti a jedinou, avšak viditelnou vadou na kráse pro mne bylo to, že jsem postrádala nějaké výkřiky do světa, které by podle mě v každé správné youngadultovce měly být. Tato kniha je totiž na rozdíl od Všech malých zázraků pouhá love story bez jakýchkoli přídavků závažnějších témat.

Tato kniha je lehkým odpočinkovým příběhem pro ty, kteří rádi sledují komplikovanost vztahů a jejich vyvíjení. Tíha vesmíru tkví v poznávání sebe sama, učení se od druhých, životních cestách, rodinných dramatech, a že každej jsme jiný, každej máme něco a každej se s tím musíme vypořádat po svém. Stále je to pouhá love story, nicméně znovu okořeněná něčím novým a neznámým. A já ji doporučuju čtyřmi obličeji z pěti.  



Děkujeme nakladatelství YOLI za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm