05/02/2017

ILLUMINAE

Síla vůle
Autor: Eli

Tato knížka je velmi nápaditým a originálním způsobem zpracovaná jako soubor dokumentů a událostí o válce dvou znepřátelených megakorporací a útoku jedné z nich na nic netušící obyvatele planety Kerenza VII. a následném pronásledování uprchlíků v evakuačních lodích. Nejedná se však o nic nezáživného, žádné sáhodlouhé texty bez děje, ale všemožné útržky konverzací, chatů a soukromých poznámek. To všechno je navíc tak trochu laděno do jakéhosi černého humoru. Ke čtivosti přispívá i to, že hlavní role obsadili dva teenageři, kteří rozhodně nechtějí vložit svůj osud do rukou jiných a jen odevzdaně čekat, co se bude dít. Jednají přímo, odmítají promarnit své šance a jejich temperament dodává ději správný spád.


Po útoku na Kerenzu se bývalí přátelé Kady a Ezra úspěšně dostanou k evakuačním lodím, které je mají dostat do bezpečí. To se ale ukáže jako nadlidský úkol. Kady i Ezra jsou spolu s ostatními „zachráněnými“ na dvou různých vesmírných plavidlech, kterým kromě toho, že je pronásleduje nepřátelská flotila Lincoln, přibývá časem i spousta dalších problémů. Nastanou potíže se zásobováním, voda musí být na příděl, na palubě selžou některé systémy pro udržení podmínek pro život, umělá inteligence řídící loď se zdá být porouchaná, mezi uprchlíky začne šířit nový nebezpečný virus a velení posádky podle všeho nedokáže situaci správně řešit.

Jestliže ti, co zbyli, mají uniknout Lincolnu a mít jakousi šanci na přežití, musí se věci chopit sama Kady. Téměř nikdo jí není schopný nebo ochotný pomoct, a tak se sama vrhá do velkého a nebezpečného dobrodružství. Ale jak brzy zjistí, bez Ezry to zvládnout nemůže. Takže tím pro oba začne jeden velký společný boj, přestože jsou od sebe vzdáleni tolik kilometrů.

Kady mi byla od začátku velmi sympatická. To, že se s ničím neštvala, a že byla tak rázná a tvrdohlavá mi k ní naprosto sedělo. Ezra byl o dost mírnější, a i když nesehrál tak důležitou roli jako Kady, byl mi v něčem milejší. Příjemně mě překvapila „osobnost“ umělé inteligence lodi, soubor čísel, vzorců a dat, ve kterém jako by se probudila duše plná lidských emocí a citů. Zajímavé byly i ostatní postavy, ať už kladné nebo záporné. Všechny jsem je určitým způsobem obdivovala.

Celkově na mě kniha udělala skvělý dojem. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, o co vlastně v příběhu jde, ale rychle jsem se zorientovala. Po celou dobu jsem neměla nejmenší tušení, jak to všechno může dopadnout, takže jsem stránky doslova hltala a závěr byl pro mě dalším překvapením. Myslím, že nebudete litovat, když uvěříte krásné, poutavé obálce – taková je totiž celá knížka. Akční děj, rychlý sled událostí, napětí, vášeň,… to všechno v ní najdete a navíc se i pobavíte. „Iluminae“ bych doporučila svým vrstevníkům a mladým lidem, nejen kvůli populárnímu žánru, ale taky proto, že nemusíte být žádný knihomol, abyste těch 599 stránek přečetli nenuceně a rychle, také díky opravdu dobře propracované grafické úpravě.



Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm