07/11/2016

ZAKLÍNAČ

Geraltovo poslední přání
Autor: Daniel

Bělovlasý bojovník s dvěma meči na zádech, profesionální vymítač magických příšer a různých dalších potvor, na jehož stříbrném meči zemřelo již nespočet různých kikimor, strig, mantichor, upírů a dalších monster. Je mlčenlivý, trpělivý a oplývá velmi sarkasticky založeným humorem. U Geralta z Rivie, zvaného také Řezník z Blavikenu nebo Bílý vlk, nikdy nevíte, jestli stojí na straně dobra, nebo zla. Andrzej Sapkowski touto ságou nadchl nespočet diváků fantasy knížek a také dal předlohu úžasným třem hrám, zvlášť ta poslední sklidila velmi pozitivní ohlasy. Kniha je jakousi sbírkou povídek, které na sebe logicky navazují.
Po zaklínači jsem sáhl poté, co jsem viděl velmi kladné recenze her i knížek. Zaklínač totiž hýbe celým herním světem, poslední hra dostala několik nominací na nejlepší hru roku, nejlepší RPG roku, nejlepší game soundtrack roku, nejlepší vizuální efekty roku a další. Několik z těchto nominací vyhrál suverénně na plné čáře. Ale neodbíhejme od knihy.


Příběh začíná velmi zvláštně, není tam totiž ani zmínka o Geraltovi, jen jakási čarodějka a žoldnéř, což by mohlo některé odradit. Tyto postavy se ale objeví jen na začátku a poté už v příběhu dále nefigurují. Během čtení se seznámíte se spoustou postav, ale hlavní je Geralt, jeho přítel Marigold a Yennefer. Geralt by jako zaklínač neměl mít žádné emoce ani city, a to kvůli těžkému zaklínačskému výcviku. Samozřejmě si za některá svá rozhodnutí musí nést i tvrdé následky - vyhoštění z kraje, značná neoblíbenost, nebo žití na okraji společnosti. Ději na přitažlivosti přidávají všeliké zápletky při zaklínačské práci. V knize se nešetří vulgárními slovy, která jsou pro Geralta typická, díky tomu celý příběh působí velmi přirozeně a nepřibarveně. I když kniha vyšla v roce 1993, autor do ní zapojil konflikty a různé problémy našeho současného světa.
Přestože mi začátek přišel trochu zbytečný, byla kniha velmi zábavná, napsaná zvláštním stylem autora a jako fanoušek fantasy jsem se dočkal i nestvůr a boje. Děj je opravdu chytlavý a zábavný. Co je nakonec Geraltovým posledním přáním se ne tak úplně dozvíte v napínavém konci, kde děj není tak zcela ukončen. Mé hodnocení knihy je 90 %, a to kvůli, podle mě, nesmyslnému začátku. Doporučuji všem milovníkům fantasy žánru a všem hráčům, kteří si chtějí stejně jako já doplnit znalosti o ději a celém příběhu.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm