19/12/2022

Jenom nestvůra

Fantasy příběh, u kterého se rozhodně nebudete nudit!

 

Autor: Markéta


Kniha Jenom nestvůra je první díl fantasy série autorky Vanessy Len. Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Joan, která tráví letní prázdniny v Londýně s rodinou své zemřelé matky. Sama musí uznat, že její rodina je velmi zvláštní, celé její dětství je propleteno podivnými historkami a příběhy, které ale Joan většinou přikládala jen své dětské fantazii. Joan si každou chvíli v Londýně užívá, navíc sehnala práci v Holandském muzeu, kterou zbožňuje stejně jako samotné dějiny. Pracuje tam s ní i velmi pohledný Nick a ten ji nakonec pozve na rande. Nic už nemůže být lepší. A pak, v jednom okamžiku, je všechno úplně naruby.

 


Joan zjišťuje, že je nestvůra. Možná si představíte příšery s osmi chapadly, čtyřma očima a dvěma hlavami. Nic takového. Jedná se o lidi žijící mezi námi, kteří ale mají schopnost ostatním kolem sebe ukrást čas a cestovat do jiných dob. Joan tuhle novou schopnost nejprve nechce přijmout, protože zjistí, že čas, který člověku ukradne, se mu odečte z jeho života a dříve zemře. Nakonec jí nezbyde nic jiného než se přizpůsobit, protože se ocitne ve velkém nebezpečí. Navíc Nick, do kterého je zamilovaná, není jen obyčejný kluk, ale lovec zabíjející nestvůry.


V každém příběhu se snažím si sama pro sebe určit, které postavy jsou kladné a které záporné. Tady to moc dobře nejde. Nenapadlo mě pro to lepší pojmenování, než že se pohybujeme v šedé zóně. Při čtení je hned jasné, že hlavní hrdinové nejsou ti kladní,  vždyť svými schopnostmi v podstatě zabíjejí lidi! Joan celou knihu s tímto morálním problémem statečně bojuje, protože se jí nelíbí, že ostatní cestují v čase jen pro zábavu a tím ubližují jiným lidem. Když je ona sama nucena vzít lidem čas, bere si ho jen ve dnech, týdnech, aby jim příliš neublížila. I přes tuto skutečnost si ale hlavní postavy nakonec zamilujete. Odvážnou a milující Joan, prostořekou sestřenici Ruth a zamračeného a skeptického Aarona z nepřátelského nestvůřího klanu. Společně vytvoří dobře spolupracující trojici, která se vydává zachránit své rodiny a v konečném důsledku i celý svět nestvůr.


Při čtení každé nově vydané fantasy knihy si říkám, že mě autor už ničím novým nemůže překvapit. A opět jsem se spletla. Svět nestvůr a jejich schopností je skvěle propracovaný, promyšlené jsou i hrátky s časem a paralelními časovými osami. Nejvíce se mi líbil trh, na kterém nestvůry nakupují oblečení a doplňky tak, aby zapadly do doby, kam se  chystají vycestovat. Na jednom místě tak najdeme pazourek, tabulku s klínovým písmem, rytířskou zbroj, Nokiu 3310 i různé vymoženosti z budoucnosti. 


Mám vždycky trochu problém, když na přebalu knihy vidím, že se jedná o sérii. Můžou se totiž stát jen dvě věci - buď mě příběh zklame a čtení pro mě bude ztráta času, protože další díl už číst nebudu, ale budu naštvaná, že nevím, jak to dopadne. Nebo mě příběh strhne, druhý díl bych si chtěla přečíst hned, ale budu naštvaná, že to nejde. S knihou Jenom nestvůra nastala druhá možnost. Na stránkách jsem našla všechno, co od dobré young adult fantasy očekávám. Originální motiv, postavy, do kterých jsem se ihned zamilovala, a nesmím zapomenout ani na romantickou linku. Nebudu lhát, vehnala mi slzy do očí (pravda ale je, že všechno moc prožívám). Knihu Vanessy Len tak s klidným svědomím můžu doporučit všem, kteří mají rádi tento žánr literatury. Rozhodně se nebudete nudit.


Jenom nestvůra / Vanessa Len / CooBoo /2022


Děkujeme AlbatrosMedia, a. s., za poskytnutí recenzního výtisku. 

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm