08/05/2022

Můj první tanec

Příběh o hořkosladké lásce

Autor: Nela

 

Dejte si pozor, obálka knihy Můj první tanec tak trochu klame tělem. Na první pohled se tváří jako další sladký román s klasickou zápletkou, přes kterou se obě hlavní postavy rychle přenesou a budou žít šťastně až do smrti. Ovšem čím víc přetáčíte stránky a noříte se do příběhu, tím víc vám začne docházet, že tato kniha v sobě skrývá víc, než se na první pohled zdá.

 


Evie je mladá dívka, která má v jedné věci jasno. Každá láska podle ní končí zlomeným srdcem, slzami a rozchodem. Tento fakt jí potvrzují zejména její rodiče, kteří se rozešli kvůli otcově nevěře a vnesli jí tím do života strach z lásky, kterým ji provází po celou dobu příběhu. Zajde to tak daleko, že se rozhodne darovat své oblíbené romantické knížky do malé čtenářské budky poblíž jejich domu, načež ji v budce zaujme kniha o tanci, kterou si po pár minutách přemýšlení vezme. Tato knížka jí nejen zavede do tanečního studia, kde potká svého nového tanečního partnera X, a dokonce jí dá i jakousi moc vidět vize o průběhu a rozchodu vztahů pokaždé, kdy se před ní nějaký pár políbí. To její strach prohloubí ještě víc. Postupně však začnou sílit city k jejímu tanečnímu partnerovi, což ji přiměje přemýšlet, jestli láska přece jen za ten risk nestojí.


„Život je krátký. Je potřeba se chopit příležitostí. Žít přítomností.“

 

Hlavní hrdinka umí být pěkne tvrdohlavá. Prošla si však hodně špatnými věcmi, takže se zdá být velmi nepřístupná. Obzvlášť emoce k jejímu otci jsou velmi chladné, protože právě kvůli němu začala mít potíže s důvěrou v lásku. I tak mě ale těšilo, že přes všechny pochybnosti dala sama sobě šanci naučit se něco nového – tanec. A ne jen tak ledajaký. Tanec, kde musí mezi partnery fungovat chemie. Je zajímavé pozorovat, jak se snaží bojovat se svými city a má neustálé pochybnosti, až se nakonec dopracovává k tomu, že to vlastně nemusí být tak špatné. Velice dobře to ukazuje, jak dokáže člověk měnit názory.


Pravda, občas mě štvalo, jak negativní umí být. Často jsem si říkala, že život je moc krátký na to, aby se stále něčeho bála, ale myslím si, že jí to na konci příběhu došlo. X je oproti ní úplný opak, neustále filozofuje o životě a užívá si každou chvíli naplno. Myslím si, že on je v této knížce ten, kterého nejvíc lituji, protože i přes všechny peripetie dokázal zůstat stále pozitivní.  


„Chci ti říct, že mi konečně došlo, že na konci nezáleží zdaleka tolik, jak jsem si myslela.“

 

Knížka má kratší kapitoly, proto její čtení doslova odsýpá. Je to zkrátka skvělá oddechovka, která vám dá nějakou tu lekci do života.


Můj první tanec / Nicola Yoon / CooBoo / 2022


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm