28/04/2022

Fotbalisti ze Zrůdic

Zábavný komiks, v němž je naprosto normální být jiný.

Autor: Jarda

 

Znáte to, ne vždy se vám chce číst něco rozsáhlejšího, chcete si jen tak pobavit u něčeho naprosto nenáročného a v tu chvíli vždy sáhnu po nějakém komiksu. A tentokrát mě zaujala novinka Fragmentu – Fotbalisti ze Zrůdic.



Ben, hlavní hrdina komiksu, se stěhuje do Transylvánie. Miluje však fotbal, a tak jediné jeho obavy jsou, zda si najde nějaké fotbalové mužstvo, kde by zapadl.


Ben tedy navštíví trénink místního klubu FC Rudozub. Kapitán ho ovšem odmítne:


„Ten mizera hraje líp než já! Ale já jsem kapitán a nikdo nesmí hrát líp než kapitán.“


Benovi však svitne naděje, že by mohl fotbal opravdu hrát. Potká Ondru, kterého rovněž nevzali do místního klubu. Ondra ovšem není zcela běžný kluk, je to upír. Na oslavě Ondrových „úmrtin“ se seznámí s dalšími podivnými kamarády. I když jsou zcela odlišní, láska k fotbalu je spojuje, a proto mají jediný cíl, sestavit tým a porazit FC Rudozub. Nebudou to mít jednoduché, upír Ondra se na přímém slunci rozpadá v prach, obránce vlk Olda nezvládá svůj vztek, Potvůrkovic dvojčata mají neustále hlad, zombík Hubert mívá dlouhé vedení a brankář Mário je duch, který se bojí míče. Dokáží to? Naděje umírá poslední.


Tento fotbalový komiks vtáhne do děje i ty, kteří nemají četbu příliš v lásce. Knihu bych doporučil především mladším čtenářům se zájmem o sport. Komiks obsahuje pěkné ilustrace, ze kterých máte pocit, že se postavy opravdu probouzejí k životu. Každá postava má zcela osobitý charakter. Knize nechybí napětí, vtip a jednoduchá dějová linie. A hlavně, obsahuje myšlenku, že být odlišný je naprosto normální.


Mimochodem, myslíte, že fotbal je pouze pro kluky? Tak dočtěte knihu až do konce a nechte se překvapit. Po dlouhé době jsem dočetl komiks, který mě bavil, ke knize se určitě vrátím.

 




Fotbalisti ze Zrůdic / Christian Tielman / Fragment / 2022


Děkujeme společnosti Albatros Media, a.s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm