22/01/2022

Vánoční seznam

Vánoční jednohubka.


Autorka: Markéta


Holly miluje Vánoce. Nezaujatý pozorovatel by mohl říct, že je jimi posedlá. Každoročně píše svému budoucímu já vánoční přání, aby si připomněla, jak byly loňské Vánoce dokonalé, a přichází s návrhy, jak by je mohla učinit ještě dokonalejšími. Jenže letos to má obrovský háček: Jak by ty loňské mohla překonat, když už nechodí s Woodym, klukem, který je pro ni ten nejlepší? Navíc to vypadá, že ji čeká i rodinná krize a ji čekají ty nejhorší Vánoce vůbec. Možná je čas udělat něco, co nemá naplánováno, něco, co se nedrží jejího vždy dokonalého seznamu. Co třeba naprosto šílená výměna s holkou ze Spojených států, kterou sleduje na Instagramu?

 


Elle naopak už opravdové Vánoce neslavila několik let. Její rodiče totiž vlastní firmu, která zajišťuje vánoční výzdobu napříč Spojenými státy a na vlastní Vánoce nezbývá dost času, takže je slaví v lednu. A navíc je tady to nekonečné stěhování vždy, když je třeba založit novou pobočku. Elle i její bratr Nick jsou z toho znechucení a každý z nich hledá únik někde jinde. Elle na sociálních sítích, kde je docela populární. I když s nimi má i špatné zkušenosti, nechá se strhnout a účastní se vánoční výzvy na Instagramu. Musí získat patnáct tisíc sledujících do Vánoc, jinak bude muset smazat svůj účet, takže je třeba vymyslet něco geniálního. Co třeba se na devět dní vyměnit s holkou z Británie a podniknout tak neopakovatelný výlet?


Oceňuji zapojení sociálních sítí do příběhu. Nejenom jejich klady (například jak dokážou spojovat lidi i přes oceán), ale hlavně taky zápory, především internetové trolly a jejich vliv na uživatele, jak to s nimi může zamávat, pokud se nechají zviklat a nikomu se nesvěří s tím, co prožívají. A že bychom taky neměli při jejich sledování zapomenout na to, že ne vždy je ukazovaný život ten opravdový, bez filtrů a cenzury.

Nečekejte nic světoborného nebo nového. Měla jsem pocit, že každý zvrat už jsem četla v nějaké jiné knize. Přesně dopředu víte, kdo je záporák a kdo je klaďas. Komu byste se měli vyhnout a na koho se naopak spolehnout. Kdo se do koho zamiluje. Kdo se kdy dostane do nějakého průšvihu. Kdo a kdy to zachrání. Co se stane na další straně a jak celý příběh dopadne.


Neříkám, že je to špatně, oddechové čtení je vždycky potřeba. A to přesně je Vánoční seznam, kniha, kterou si přečteme o Vánocích, když si chceme odpočinout. Nebo kniha, díky které si ten skvělý vánoční čas připomene i během roku.


Děkujeme společnosti Albatrosmedia, a. s., za poskytnutí recenzního výtisku.


Vánoční seznam / Beth Garrod / CooBoo / 2021

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm