18/01/2022

Lastočka

Lastočka.

Autor: Bára


Nevím, jak to máte vy, ale já mám opravdu ráda tvorbu českých autorů. Poslední dobou mám i pocit, že jdou konečně více vidět, a sáhnou tak po nich čtenáři, kteří by jim jinak nevěnovali pozornost. Přesto jsou autoři, o nichž si myslím, že bychom se jim mohli věnovat ještě o něco více. Jedním z nich je Jitka Závodná, protože její knihy opravdu stojí za to.



Lastočka je životní příběh paní Ludmily a její rodiny, sepsaný na základě skutečných událostí, v němž najdeme nejen autentické vzpomínky na významné milníky české historie 20. století, ale i Rudolfa Slánského, Antonína Zápotockého, Klementa Gottwalda, či (nepřímo) i Miladu Horákovou.


Ludmilin otec Josef se během 20. let nechá omámit krásnými myšlenkami komunismu, přidá se proto ke komunistické straně, která ho vyšle i s rodinou do země zaslíbené, Sovětského svazu. Pobyt je zpočátku doslova pohádkový, ovšem ani naivní Josef, ani jeho důvěřivá manželka nemohou oči přivírat donekonečna. Přichází tvrdé vystřízlivění, které se mění doslova v boj o přežití, a byť se jim podaří uprchnout zpět do Československa, minulost je po roce 1948 dožene i zde...


Vypravěčkou je Ludmila, dcera Josefa a Růženky, a my spolu s ní a její rodinou prožíváme životní proměny, kotrmelce i nečekané zvraty přinesené vystřízlivěním z omámení komunistickou ideologií, 2. světovou válkou, a v neposlední řadě pak komunistickou zlovůlí odstartovanou rokem 1948.


Přestože Ludmile a její rodině život neustále hází klacky pod nohy, snaží se zůstat silná, nezbláznit se z toho všeho a zachovat si alespoň trochu nadhledu a lidské důstojnosti. Nečekejte však, že je Ludmila naprosto dokonalá žena, která dělá vše naprosto správně. Autorka ji vykreslila (ostatně jako všechny postavy) jako opravdového člověka, tudíž i se slabostmi a chybami, ne vždy s ní budete souhlasit, ovšem tak je to i ve skutečném životě.


Cenné na psaní Jitky Závodné je nejen zvolené téma, ale zejména citlivé vyprávění, které však není nijak sentimentální a umožňuje nám nahlédnout do pocitů lidí, kteří věřili, že komunismus by mohl být řešením pro všechny, ovšem časem pochopili, že moc soustředěná do rukou několika málo lidí (byť pod rouškou všeobecné rovnosti a dobra) je cesta do pekel. Ukazuje nám, jak se komunistická zlovůle podepisovala na životě obyčejných lidí, kteří nevyhovovali režimu, přesto se tito lidé nevzdávali a snažili se najít způsob, jak žít (přestože někdy jen přežívali).


Lastočka zachycuje život Ludmiliny rodiny zhruba od 20. let 20. století, až do období Sametové revoluce. Na jejich osudech se bohužel podepsaly historické události, které většina z nás ze školy, z televize či odborných knih zná, ale málokdo si umíme představit, jaký byl skutečný život těchto lidí. A Jitka Závodná se nám to snaží skrze tuto knihu ukázat.


A pozorte, pokud vás kniha zaujala, neseženete ji v klasickém knihkupectví, pouze u samotné autorky – zde.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm