17/08/2020

Enchantée

Láska. Magie. Revoluce.

Autor: Olivka

 

Paříži roku 1789. Městem cloumají vlny zdvihajícího se nepokoje. Lidé si žádají změnu. Revoluce je na spadnutí.                                                                                               

 


Camille Dubordennová se po smrti svých rodičů musí o sebe i svou mladší sestru postarat sama. V žilách sice mají aristokratickou krev, nyní však žijí bídně a s minimem jídla. Navíc utíkají před starším bratrem Alainem, který místo aby se o ně postaral, propadl hazardu a dluží spoustu peněz, jež nemají.

                                                                                                                 Camille je po matce kouzelnice. Nejdříve ji k obživě stačila la magie ordinaire, pomocí které přeměňovala nehodnotné předměty na mince. Brzy ale propadne la magie glamoire – náročnějším, a také nebezpečnečnějším kouzlům, díky nimž se však může každý večer měnit na dokonalou hraběnku a chodit do Versailles hrát hazardní hry. Hry okořeněné o špetku magie, která jí zajišťuje výhru.

Magie je hra podvodníků…a každý jí chce kousek pro sebe.

 

Každé kouzlo si žádá svou daň, živí se ze smutku, žalu a krve. Ze začátku hraje Camille jen z nouze, postupně však zjišťuje, že i když si její výlety do Versailles vybírají větší a větší daň a nemůže se od světa aristokratů, jimiž pohrdala, odtrhnout. Musí se rozhodnout, na kterou stranu společnosti se přidá, než bude příliš pozdě.

 

Ani přes nejlepší úmysly se Camille nepodařilo Versailles vzdát. Jelikož se ukázalo, že mít střechu nad hlavou, jídlo a peníze nestačí. Že existuje ještě jiný druh hladu. Magický palác do ní zasekl drápy a ona se od něj nedokázala držet dál.

 

Enchantée je romantický příběh plný kouzel na pozadí Velké francouzské revoluce, takže s drobným nadhledem má z části i historický námět. Je to věrohodně napasované na skutečné dějiny Francie a příběh graduje simultánně s propukající revolucí.

 

Paříž vypadala jako výjev z pekla. Po najednou cize působících ulicích se proháněli buřiči provolávající hesla Pryč se šlechtou! Pryč s králem i královnou, tou jeho rakouskou děvkou!

 

Jsem známý frankofil a frankofon, proto když jsem se dozvěděla, že má vyjít knížka, jejíž děj se odehrává v Paříži za dob La grande revolutione francaise, věděla jsem, že si ji musím co nejdříve přečíst. Dokonce i její název – Enchantée je ve francouzštině, a navíc v knize jsou často ponechané originální názvy, slovíčka i celé věty ve francouzštině. Takže v tomto ohledu jsem si jen libovala.

 

Ze začátku mi však trvalo se do příběhu začíst a chvílemi se to trochu táhlo. Druhá půlka byla rozhodně chytlavější. Někdy byly trochu táhlé části, kdy se hrály hry ve Versailles. Naopak se mi líbilo, když se psalo o létání v balonu. Jsem si jistá, že bych to někdy také chtěla zkusit, i když bych se šíleně bála.

 

Letěli nad Paříží. Viděla Seinu vinoucí se městem jako čarovná stříbrná stuha. I dva ostrůvky, kde ve vitrážových oknech Sainte-Chapelle hořelo slunce. „ Všechno vypadá tak daleko,“ hlesla, „tak malé.“

 

Nejčastěji čtu romantické knihy, takže běžně bývá jednou z mých oblíbených částí příběhu právě milostná linka. Té byl v Enchantée věnován velký prostor. Nebyla uspěchaná a vztah se přirozeně vyvíjel.  Ale, i když nedokážu přijít na to proč, vztah mezi Camille a Lazarem mi nepřišel věrohodný.  Ze stránek ke mně nedoléhaly žádné city, emoce, nic. Někdy prostě ta chemie mezi knižním párem a čtenářem prostě neproběhne, jak by měla.

 

Jakmile na Lazara pomyslela, na to, že nakonec spolu stejně nebudou moct nikdy být, rozlil se jí v srdci bolestný žal. Nechala se nést na jeho vlnách a přejela si kartáčem od ramene až k výstřihu. Na živůtku se najednou začala objevovat krajka. Přejela kartáčem po korzetu a i ten se začal měnit, jako by rozpadající se tkaninu malovala nebeským inkoustem.

 

Konec byl celkem povedený a druhý díl (jedná se o duologii) si určitě přečtu minimálně ze zvědavosti. V nedávné době vyšla spousta velkých knižní nejen YA pecek, takže laťka byla dána hodně vysoko. Musím tedy přiznat, že to byla jedna z těch slabších knih, co jsem nyní četla. I tak bych ale Enchantée doporučila, neboť námět je vcelku originální, a navíc se odehrává v Paříži, což je také velké plus.

 

Enchantée / Gita Trelease / CooBoo / 2020

 

Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm