17/04/2020

Ovečka Nina a jiné pohádky


Veselé pohádky o zvířátkách pro začínající čtenáře
Autor: Míša

Edice Čteme sami od nakladatelství Fragment se rozšířila o novou knihu – Ovečka Nina a jiné pohádky. Konkrétně se jedná o příběhy pro čtenáře, kteří se učí číst genetickou metodou. Genetická metoda je pro děti více motivující v tom, že se samy naučí dříve číst a psát než žáci, kteří se učí metodou analyticko-syntetickou.


Kniha je vhodná pro čtenáře od šesti let, tedy pro čtenáře začínající. Obsahuje krátké příběhy, které jsou jednoduché a psané velkými tiskacími písmeny tak, aby je děti dobře přečetly a porozuměly jim.

Líbí se mi, že autorka vybrala téma blízké dětem, a tím jsou zvířátka. Nejen, že jsou příběhy zábavné a veselé, ale také poučné. Každý příběh v sobě skrývá ponaučení či nějaké zamyšlení, které můžeme s dětmi probrat. Na konci každého vyprávění najdeme kontrolní otázky, kdy si čtenář může ověřit, zda četl s porozuměním. Ty mohou dále navázat na diskuzi s rodičem/pedagogem. 

Krásně barevné ilustrace zaujmou snad každého. Dítě i dospělého. Jsou barevné, hravé a veselé.

Knihu bych doporučila začínajícím čtenářům, ale i pedagogům na prvním stupni. Kniha s jednotlivými příběhy se dá krásně využít nejen v hodinách českého jazyka a literatury, ale je možné propojení s předměty člověk a jeho svět či dramatické výchovy.

Vybrat knížku, která bude pro děti zajímavá, ale přitom i poučná, je velký oříšek. Ale troufám si říci, že s touto knihou nešlápnete vedle. Děti bude četba bavit, ale také se dozví spoustu zajímavostí ze světa zvířat.






Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm