02/07/2019

Vilma běží o život


Když nemůžeš, přidej!

Autor: Bára

Posledním kouskem ze zásilky z Knihozemě, na který se podíváme blíž, je kniha Vilma běží o život. Jedná se o vítězný rukopis literární soutěže Albatrosu na téma „Když nemůžeš, přidej!“ Nadi Pažoutové. A upřímně, vůbec se nedivím, že zvítězila, jedná se o naprostý skvost!


Vilma je nadějná běžkyně, které se podaří kvalifikovat na běžecké závody v Africe, kde se bohužel ztratí uprostřed džungle. Naštěstí se jí ujme domorodý chlapec Kauuva, který ji odvede do jejich vesnice. Domorodci ji přijmou za svou a Vilma tak poznává jejich způsob života, který je velmi odlišný od toho našeho. A i když si našla nové kamarády a život v džungli se jí líbí, stýská se jí po domově a chce se vrátit domů. Možná ale nebude jediná, kdo bude muset prales opustit, vesnici totiž hrozí, že bude srovnána se zemí, aby ustoupila těžbě dřeva… 

„Bylo to tak strašně jiné než všechno, co jsem znala z domova. Džungle pro ně byla domovem, byli v ní šťastní a v bezpečí. Každý den měli co jíst a pít. Stačilo vyjít do lesa a vzít si to tam. Nepotřebovali peníze, jen museli vědět, jak na to, a svému lesu neubližovat.
(…)
Byli pořád spolu a to se mi moc líbilo. Nikdo nebyl sám.“

Dámy a pánové, tohle byla naprostá pecka! Po knize jsem sáhla bez jakýchkoli očekávání, snad jsem ani nečetla anotaci, šla jsem prvoplánově po ilustracích Tomski a Polanski, které prostě miluju. O to větší překvapení mě čekalo, když jsem se do knihy začetla.

Nechci se příliš pozastavovat u zpracování knihy. Nechápejte mě špatně – kniha je povedená i po této stránce – je čtivá, text odsýpá, a i když jí místy chyběla akce, vůbec to nevadilo, protože právě v těchto pasážích nabízí něco mnohem víc, a to neuvěřitelně silné myšlenky.

A přesně to je to, co dělá tuhle knihu výjimečnou. Skrze příběh ztracené Vilmy poznáváme život domorodých obyvatel v Africe. Autorka dětem ukazuje, jak odlišné životy žijeme my v „moderním“ světě a původní obyvatelé Afriky. Nastavuje nám zrcadlo. Zrcadlo našeho mnohdy sobeckého chování, protože nutně potřebujeme spoustu zbytečných věcí. Zároveň dětem nenásilnou formou ukazuje, jak se chováme k životnímu prostředí, které ničíme právě kvůli těmto zbytečnostem.

„Všechno dřevo, nerostné bohatství i zemědělské plodiny, kvůli kterým se prales kácí, musí někdo koupit. Lidé, kteří žijí a pracují v Africe a v jiných podobných zemích, jsou příliš chudí na to, aby si je mohli dovolit, takže to musíme být my, obyvatelé Evropy, kdo je kupujeme. Dokud budeme utrácet peníze za věci, které pocházejí z pralesa, bude pořád důvod ho ničit.  Takže asi jediným způsobem, jak bojovat proti lidské hlouposti, je mít dostatek informací o věcech, co kupujeme.“

Myslím, že obzvlášť v dnešní době jsou takovéto texty důležité. Obzvlášť u dětí. Je důležité, aby si nová generace uvědomovala, že je budoucnost naší planety v jejích rukou.

A navíc kniha potěší i vaše oko, uznejte, není to nádhera? Ilustrace Tomski a Polanski nikdy nezklamou.











Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm