05/03/2018

MOSKVA


Naší jedinou obhajobou je, že oni byli ještě horší.

Autor: Bára

Sovětský svaz. Moskva. 1985. Štědrý den. Na Rudém náměstí je nalezeno tělo mrtvého chlapce, které je odkrveno a oholeno. Vše by Sověti zametli pod koberec, jelikož v Moskvě je přeci téměř nulová kriminalita, ale vše se zkomplikuje ve chvíli, kdy zmizí dcera britského velvyslance.


Britský velvyslanec pověří vyšetřováním zmizení své dcery Toma Foxe, majora tajné vojenské služby, který je do Moskvy převelen za trest kvůli svým prohřeškům během akce v Severním Irsku. Tom se začíná vyptávat, hledat stopy a pojítka, která by vedla k nalezení pohřešované Alex. A co si budeme povídat, Sověti z toho nejsou vůbec nadšeni. Tom zpočátku nemá vůbec představu o temném světě podvodů, manipulací a hrůzných vražd, do nichž se pomalu zaplétá. Tušit to začíná ve chvíli, kdy ve své kuchyni objeví kočku staženou z kůže. A to je teprve začátek. 

Každý jeho krok je sledován, ať už ze strany KGB, vládními ministry, mafií či samotným britským velvyslanectvím. Všem těmto lidem šlape na kuří oka a postupně odhaluje jejich tajemství, která sahají hluboko do historie. Hrůzy z dob 2. světové války prosakují do současnosti.

„Stalingrad nebo Berlín. Krev a železo. Otěčestvo ničící vaterland. Tam to všechno začalo. V dobrém nebo ve špatném, tenhle střet znamenal zrození dnešního světa. Staly se z nás zrůdy. Naší jedinou obhajobou je, že oni byli ještě horší. Teď jsou pryč, my zůstáváme a vy se stydíte přiznat, že jsme bývali spojenci. Nebýt nás, mluvili byste německy. Nebýt nás, měli byste na vlajce háknkrajc. Nebo o tom pochybujete?“

Celý román je vystavěn na mrazivé atmosféře sovětského Ruska. Díky vynikajícím popisům tehdejšího politického a kulturního života máte pocit, jako byste tam s Tomem skutečně byli. Získáte obrázek o tom, jak Rusko dělalo vše, co bylo v jeho silách, aby ochránilo svá nejtemnější tajemství.

Jack Grimwood je skvělým vypravěčem. Okamžitě vás vtáhne do děje, v němž se prolíná přítomnost s minulostí, a postupně nám tak společně s Tomem dochází, že nejde jen o obyčejný únos jedné holky, ale o daleko komplikovanější příběh plný pomsty, zrady a potřeby skrýt hrůzná tajemství minulosti.

Vyzdvihnout musím i vykreslení postav. Autor se se stejnou pečlivostí věnuje jak hlavním, tak vedlejším postavám - Děnisov, veterán z Afgánistánu, který přišel o nohu, provozuje bar se sestrou Jelenou a nespokojenost se svým životem utápí ve vodce. Jelena, zpočátku velmi záhadná, odtažitá a nepřístupná dívka, která je schopna postavit do latě nejednoho muže, včetně svého bratra. Žolík, mafián hrající ruskou ruletu a z alkoholu dává přednost gruzinské čači. Majorka Světlana Milovová, která má vždy uniformu v naprostém pořádku, vyleštěné boty a k zabíjení nepřátel přistupuje kultivovaněji – než je zabije, klidně si s nimi dá skleničku. Komisař, děda majorky Milovové, jehož politický vliv snad nemá hranic.

A Tom Fox? Toho pronásledují démoni minulosti, trpí posttraumatickým syndromem, rozpadá se mu manželství a za své prohřešky je přeložen do Moskvy. Všechny své problémy se snaží spláchnout pořádnými dávkami alkoholu. Ten ovšem přináší jen krátkodobé zapomnění. Pátrání po Alex se pro něj stává osobní záležitostí, vidí v něm jakési rozhřešení všech svých hříchů. Zoufalství, které Toma stále sužuje, v podstatě odráží stav sovětského Ruska.

„Ve válce, jako je tahle, nikdo nepřestane bojovat. Ve válce, jako je tahle, nikdo nezvítězí, všichni prohrají…“

Kniha Zlín slibovala návykový a velmi rafinovaný politický thriller a já musím konstatovat, že to splnila do puntíku.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm