13/07/2017

Kosmonaut z Čech

Kontroverzní odysea o věcech minulých i budoucích

Autor: Baru

Není to tak dávno, co jsem si říkala, jak může něco takového, jako jsou Okamžiky štěstí nebo Bábovky, prorazit s takovou slávou a vysokým hodnocením. Ach ano, čeští autoři, to je tak moc oblíbené diskutabilní téma! I v případě Jaroslava Kalfaře byl tedy asi každý český literární skeptik mírně opatrný. Většina mých pochyb se ale rozplynula ihned, jakmile jsem zběžně obhlídla pár pochvalných slov za oceánem. Páni, ten v těch Spojených státech způsobil parádní rozruch. Český kosmonaut! Vsadím se, že polovina Američanů si před přečtením musela vygooglit, kde ta Česká republika vlastně je, ale to nevadí, hlavně že už to teď ví. Důležité je, že Kalfař dle mého názoru v obou svých domovech prorazil zcela oprávněně a Kosmonaut z Čech je první český nefalšovaný debut, který si své oslovení opravdu zaslouží.


Je jaro roku 2018 a občané České republiky shlíží z vrchu Petřína se Staroprameny a vlajkami v rukou na zážeh první české kosmické lodi, Jan Hus 1, která se s prvním českým kosmonautem Jakubem Procházkou zapisuje do dějin. Vzlétá k záhadnému kosmickému oblaku Chopra, který teď zahaluje noční oblohu podivnou fialovou září. A nebyla by to ta správná sci-fi, kdyby se tam neobjevil nějaký ten galaktický pavouk, zmutované bakterie a ruské fantomy, že jo. 

Jenže ona to tak úplně sci-fi není a to je možná celý problém toho, proč je tahle kniha tak kontroverzní. Většina zapálených sci-fi fanoušků se totiž na Kosmonauta z Čech vrhá bez jakýchkoli předsudků a ty recenze a komentáře pak podle toho taky vypadají. Ne, Kosmonaut z Čech opravdu žádná sci-fi není, tohoto žánru se totiž drží pouze ledabyle na tenkých provázcích a zatahá za ně vždy, když je potřeba utáhnout opravdové fantazii trochu uzdu.

Tuhle knihu už nenazvu jinak než psychologický román s trochou fantazie a lyrického podtextu k tomu. Sám o sobě k tomu vybízí právě zvědavý intergalaktický pavouk Hanuš s náklonností pro nutellu, jenž v příběhu sehraje roli vymyšleného společníka, který dělá osamělému kosmonautovi společnost.  

Více než polovina příběhu zasahuje do minulosti, na které stojí celý příběh, a troufale se hrabe v tématech jako je Sametová revoluce, komunismus nebo pád železné opony a následný vliv Západu na malé české „venkovany“. Zbylá procenta se pak příběh českého kosmonauta soustřeďuje na jeho osobní život. Sledujeme celé Procházkovo dětství, z něhož, jak si později všímáme, vychází všechny jeho dospělé sny a nenaplněné touhy, manželství od základů až po jeho úplný rozpad, zamyšlení se nad lidskou existencí a polemizování o životě, minulosti i budoucnosti.

Samostatnou kapitolou je pak celkově Kalfařovo psaní a vyjadřování, neboť tak trpký typický český humor s ironickým podtextem ještě dlouho v žádné jiné knize neuvidíme.

Tempo příběhu bylo příjemně svižné, vhledy do českých dějin zajímavé a opět z jiné perspektivy. Většina postav vypadala reálně a konec na mne opravdu zapůsobil a dle mého názoru to bylo jedno z nejoriginálnějších a nejlépe zakončených příběhů za poslední dobu.

Kosmonaut z Čech byl příjemným překvapením a já jsem ráda, že se mezi slaboduchými romány o vztazích najde taky česká kniha, která v tom není namočená až po uši. U Kosmonauta z Čech se pobavíte, popřemýšlíte nad životem, najdete se a možná tak trochu ztratíte. Ztratíte se ve vzpomínkách i v pojmu o čase.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm