09/01/2022

Pomoc, můj brácha je zombík

Kniha pro malé milovníky tajemna.

Autor: Jarda


Bojíte se rádi? Máte rádi hrůzostrašné příběhy, při kterých Vám tuhne krev v žilách? Pokud ano, pak je kniha Pomoc, můj brácha je zombík určená právě Vám.

 


Aničce Záhrobské je dvanáct let a bydlí v irském Dublinu. Anička si pozvala kamarády na strašidelnou přespávačku, ta však má svá pravidla:


„Každý, kdo tu chce přespat, musí vyprávět nějaký příběh. A příběh musí být strašidelný! Jestli nebude dost strašidelný, tak vypravěč na naší přespávačce končí. To je moje děsivé pravidlo. A pokud takhle někdo dopadne, musí předstírat, že je nemocný. Takže zavolá svojí mámě nebo tátovi a donutí je, aby si ho vyzvedli.“

Kamarád Honza začíná vyprávět děsivý příběh o svém bratrovi Štěpánovi, o kterém si myslí, že je zombík, nikdo z přítomných posluchačů mu ovšem nevěří, proto začíná s vyprávěním. Honza si se Štěpánem velmi rozuměl, jakmile Štěpán začal chodit na druhý stupeň, začal se měnit. Byl protivný, začal ponocovat, poflakovat se, značně zapáchal a jeho fyzický vzhled se začal měnit.


„Štěpán je celý zelený.“


Další podivnou věcí bylo, že se v sousedství začali ztrácet domácí mazlíčci. Souvisí to snad se Štěpánem? Jedné chladné temné noci Honzu probudily podivné zvuky, zjistil však, že je v pokoji zamčený. Co se to tu děje? Pokládal si otázku stále dokola. Rodiče také Honzovi, řekli, že se ke dveřím podkroví nesmí ani přiblížit. Ale proč? V domě se začínají dít nevysvětlitelné věci, na které hledá Honza odpověď.


Kniha je doplněna četnými ilustracemi, které pomáhají dokreslit atmosféru, a (co si budeme povídat) působí tak zároveň přístupněji pro začínající čtenáře (nebo zkrátka pro ty, kteří si ke knížkám teprve hledají cestu).


Knihu bych doporučil všem mladším čtenářům, kteří mají rádi tajemno, dokáže Vás totiž vtáhnout do děje a opravdu někdy máte pocit, že právě vy jste Honza, schovávající se strachy pod peřinou nebo hledající skutečnou pravdu. Anebo je v tom něco dočista jiného?





Pomoc, můj brácha je zombík / kol. autorů / CPress / 2021


Děkujeme společnosti Albatrosmedia, a. s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm