04/08/2021

Ospalá sovička

Osmý příběh ze série Ema a její kouzelná zoo.


Autor: Míša


Pokud rádi čtete příběhy, ve kterých jsou hlavní hrdinové zvířata, Emu a její kouzelnou zoo už určitě moc dobře znáte. Jedná se totiž o osmý příběh z této série.

 


Ema je mladá dívka, která miluje zvířata. Její maminka Lucy je veterinářka a stará se o nemocná zvířata přímo v zoo. Má také skvělý vztah se svým prastrýčkem Horácem, badatelem a odborníkem na zvířata. Strýček má svého mazlíčka a tím je papoušek Kiki, neboli ara hyacintový, který jej doprovázel na všech jeho výpravách.


Jednou v zimě Ema najde neznámé vejce. Prastrýček Horác okamžitě pozná, že se jedná o vajíčko sovice sněžní, které se častěji říká polární sova. Vezmou jej do Záchranné zoo a čekají, až se vyklube. Jakmile se tak stane, sovička se nedokáže rozhodnout, zda bude spát v noci či ve dne, a tak je věčně unavená. Bojí se, že přijde o důležité informace, které se v zoo odehrají, a ráda pozoruje okolní svět. Na Silvestra se pořádá vystoupení a Ema se bojí, aby jej celé neprospala. Dokáže se tak sovička rozhodnout, zda bude spát v noci, nebo ve dne? Zvládne silvestrovské vystoupení?


„Je velká vzácnost narazit na polární sovu takhle daleko na jihu,“ přisvědčila Lucy. „Řekla bych, že samice zabloudila, rozhodla se tu snést vejce a potom se pokusila najít cestu zpátky domů.“ Prastrýček Horác přikývl. „Obávám se, že vajíčko opustila.“ Oba se tvářili velice vážně. „Ale…to znamená, že má to vajíčko štěstí, ne?“ vyhrkla Ema. „Ze všech míst na celém světě, kde ho mohla snést, si vybrala tohle! V lese blízko Záchranné zoo!“


Jedná se o moc milý příběh, který se četl jedna báseň. Může za to čtivé vyprávění autorky a také velké písmo textu. Kniha má pouhých 104 stran a je menšího formátu. Je bohatě doplněna o krásné černobílé ilustrace Sophye Williams.


V tomto příběhu jsem nejvíce záviděla Emě, protože už od svých 6. narozenin rozumí řeči zvířat. Kdo z nás by si někdy nepřál rozumět, co si zvířata povídají? A taky proto, že má svého blízkého kamaráda jménem Monty, což je malý lemurek maki s obrovskýma zlatýma očima, rozkošným čumáčkem a dlouhým chundelatým ocáskem.


Tato kniha je určena pro čtenáře od 7 let. Doporučila bych ji všem, kteří rádi čtou příběhy o zvířatech a mají rádi čtení jedním dechem. Je vhodná pro začínající i pokročilé čtenáře. Pokud vás kniha zaujme jako mě, doporučuji i předchozí díly Osamělé lvíče, Popletený tučňák, Rozpustilá panda, Vystrašený tuleň, Roztomilá lama, Žárlivý levhart či Snaživý medvídek.

 




Ospalá sovička / Amelia Cobb / Fragment / 2021


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku. 

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm