16/05/2021

Hra o tuříny

I Hry o trůny se dočkaly své parodované verze!

 

Autor: Markét


Hra o tuříny jsou krátké komiksové příběhy autorské dvojice Madame Lady a Toma, a jak už název napovídá, jedná se o parodii světově proslulého seriálu z produkce HBO Hra o trůny.

 


Pokud máte rádi Hru o trůny, orientujete se v zapeklitých dějových liniích, miliardě postav, která v seriálu vystupuje, a zároveň vám nevadí absurdita, černý, někdy nekorektní humor a trocha zesměšňování vašeho oblíbeného seriálu, je tento komiks přesně pro vás.

 

Velkolepý boj o železný trůn Západozemí je parodován už samotným názvem: Kdo by bojoval kvůli tuřínům, jídlu pro chudé? Autoři komiksů nenechávají na nikom a na ničem nit suchou. Z hlavních postav jsou psychicky labilní jedinci (ne že by k tomu neměly nakročeno už v seriálu), všichni hrdinové i celé rody získávají nová jména, všechny jejich neřesti jsou zesměšňovány, na klíčové události nahlížíme novým pohledem, dostaneme vysvětlení pro nás nepochopitelných rozhodnutí. A jako bonus se tomu všemu můžeme s chutí zasmát.

Do komiksu se promítnou také sociální sítě. Oberyn svůj souboj prohraje kvůli své závislosti na focení „selfíček“, Deanerys porovnává získaný železný trůn s fotkou na Pinterestu. Autorská dvojice dále využila motivy z jiných ikonických děl fantasy, v komiksu tak objevíme například Gandalfa, který zabloudil při cestě do Mordoru, kabinet profesorky Umbridgeové, protože tak má přece vypadat sídlo správné čarodějnice, nebo se setkáme s Ashem, který se vydal hledat nové Pokémony.

 

Chcete se dozvědět, jak se do seriálu dostal Ed Sheeran? Proč muselo tolik mužů kolem Deanerys zemřít? Jak to vypadá v nebi, kam odcházejí tak často likvidovaní Starkové? Proč se nepovedla výroba zlaté koruny pro Viseryse? A hlavně, proč se se vlastně Bílí chodci vydali na jih? Chcete znát odpovědi a nespokojíte se s tím, jak vám odpověděli producenti? Tak otevřete tuto komiksovou knihu.

 

Abyste všechny příběhy a vtípky pochopili, musíte seriál opravdu znát, někdy se stalo, že jsem tápala, protože jsem si hned příslušnou scénu nevybavila. U některých komiksů jsem se zasmála více, u některých méně, kvalita a vtipnost v rámci celé knihy kolísá, ale jako celek jde o skvělou oddechovku, která vám může ještě prodloužit zážitek, který jste získali po zhlédnutí seriálu. A možná, stejně jako já, dostanete chuť si ho pustit znovu.

  





Hra o tuříny / Madame Lady / CPress / 2020

 

Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm