03/01/2021

Enola Holmesová: Případ pohřešovaného markýze

Sherlockova mladší sestra rozhodně nezůstane v bratrově stínu

Autor: Bára

 

Nesnáším filmové obálky. Opravdu. Přijde mi to laciné a kýčovité. Ovšem tentokrát jedné takové obálce vděčím za objev knihy, kterou bych jinak zřejmě přehlédla (což nemění můj názor na filmové obálky), a to Enola Holmesová: Případ pohřešovaného markýze.

 


Enola je mladší sestrou slavného Sherlocka Holmese, ovšem se svými bratry se neviděla již několik let. Žije se svou maminkou, která ji vychovává dost nekonvenčně, na rodinném panství. Ovšem v den jejích čtrnáctých narozenin její máma beze stopy zmizí. I když až tak beze stopy to není… A do všeho toho zmatku se ještě ztratí jeden dvanáctiletý markýz. Enola neváhá a vydává se pátrat do Londýna, kde to není tak úplně dle jejích představ – Londýn smrdí, je plný chudinských čtvrtí, nemocných lidí bez domova, a to včetně dětí. A svou zkušenost získá i s londýnským podsvětím.


Máte-li rádi atmosféru Londýna koncem 19. století, záhady, odvážnou hrdinku, detektivní příběhy a knihy pro mladší čtenáře, je tohle kniha přesně pro vás.


Enola je svou matkou vychovávaná (vzhledem k dobovým zvyklostem) dosti nekonvenčně. Už jen to, že ji neposlala do internátní školy pro slečinky, způsobovalo mírné pozdvižení. Učila ji doma, nechávala ji číst různé (pro dívky nevhodné) autory, učila ji luštit šifry, oblékat se mohla po svém (včetně naprosto nevhodných chlapeckých kalhot), mohla se toulat po okolí, jezdit na kole, nosit volně vlasy. A co víc, vedla ji v duchu feminismu. Učila ji, že ženy mohou být zcela nezávislé a samostatné. Je vám tedy jasné, že se na obě dámy spousta lidí dívalo skrz prsty.


A přesně tahle Enolina výchova byla pro příběh klíčová. Nenechala se ovlivnit svými bratry a vydala se po své cestě (i když to musela udělat tajně). Díky tomu, že ji matka naučila samostatně myslet, mohla se dívka, která musela překonat počáteční šok z Londýna, jež vůbec neodpovídal jejím představám, vydat hledat nejen svou zmizelou matku, ale i ztraceného markýze.


Příběh hezky odsýpá, autorka udržuje čtenáře v příjemném napětí, postupně spolu s hlavní hrdinkou odhalujeme jednotlivé stopy a vše do sebe postupně zapadá.


Tahle kniha mě bavila, mám totiž ráda dětské detektivní příběhy se skvěle vystavěnou atmosférou, které navíc svým mladým čtenářům předají i něco navíc, nějaký přesah. Jako je třeba neotřelá, feministicky smýšlející hlavní hrdinka.


Enola Holmesová: Přídad pohřešovaného markýze / Nancy Springer / Fragment / 2020


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm