09/06/2020

Osvětimský proces

Laciné převyprávění důležitého historického milníku

Autor: Baru

Osvětimský proces si mnoho lidí zaměňuje s tím Norimberským. Není divu. V obou byli na pořadu dne ti nejhorší váleční vrazi a oba tyto procesy probíhaly s patřičným pozdvižením z řad veřejnosti. Světové země pobuřovala skutečnost nízkých či v některých případech také chybějících trestů, německý národ pobuřovala čistě skutečnost, že jsou „neoprávněně“ postaveni do role vinných. Osvětimský proces autorky Annette Hess se zaměřuje na méně známý, leč ani o trochu méně významný proces se zvířaty nacistického koncentračního tábora Osvětim. Příběh, který slibuje nová fakta a pohledy, navíc s unikátním dějovým zážitkem k tomu. To se bohužel i přese všechna má očekávání nestalo a dostala jsem pouze poněkud laciný milostný příběh s historickým podtextem.

 


Eva Bruhnsová je mladá německá tlumočnice a překladatelka polštiny. Kancelářská myš ponořená den co den do překladů smluv a návodů k použití, žijící ve stabilním rodinném zázemí a milostném vztahu, kterým si není tak úplně jistá, avšak je pro ni společensky velmi výhodnou partií. Čistě náhodou a shodou okolností je povolána k ožehavému soudnímu procesu, v němž má překládat svědecké výpovědi polských vězňů z koncentračního tábora Osvětim. Eva nabídku, proti níž veškeré její okolí vehementně protestuje, přijímá. Je k procesu přitahována neviditelnou silou. Svědecké výpovědi a soudní líčení následujících týdnů ji však šokuje způsobem, jakým to nečekala. Otřesné zážitky, věty a citace jí totiž budou rezonovat v hlavě po celý následující život a něco jí připomínat.  A to ještě neví, že přispěje také ke kompletnímu rozpadu své rodiny…

Osvětimský proces je velmi zavádějící název. Čtenář, který po této knize sáhne, se stejně jako já může mylně domnívat, že bude díky reáliím zase o něco historicky chytřejší a sečtělejší. Tato kniha ale není primárně, snad bych řekla ani vůbec, o nich. Je to německé drama sedmdesátých let. Je to drama o německém národě a jeho vyrovnávání se se svou vinou. Osvětimský proces Anette Hess nám prostřednictvím mladé hlavní hrdinky ukazuje, jak zlomyslný, však stále lidský dokáže být tento svět. Svět, který nikdy nebude spravedlivý – proto je třeba se spravedlnosti občas domoct a prosadit ji.

 

Bohužel ani charaktery knihy mne příliš nepotěšily. Jejich chování bylo vyzpytatelné, dětinské a přikrášlené. Lacinou milostnou linkou se nejspíš autorka chtěla více přiblížit autenticitě a lidskosti příběhu, ale působilo to opravdu nevhodně a kýčovitě. Na červenou knihovnu solidní výkon, ale zařadit se s tímto k historickým kouskům o důležitých událostech – prosím, příště raději ne.

 

Dějová linka slibovala zajímavá a strhující odhalení. Jak se to vezme. Tajemný ani strhující Osvětimský proces opravdu není, zato čtivý, to ano. Jde o velmi jednoduchý příběh, založený na ještě jednodušší kompozici, proložený historickými podněty, aby to jako historický román vypadalo. Děj je ale naprosto nerovnoměrně poskládaný, linky některých charakterů nejsou k pochopení už vůbec a samotný celek nepůsobí špatně, avšak ani nijak skvostně.

 

Neočekávat příliš se tak v případě Osvětimského procesu rozhodně vyplatí. Není to vyloženě špatně napsaná kniha – je prostě jen hodně špatně uchopená. Absolutně postrádá jakoukoli jinakost, odlišnost… Pro nenáročné čtenáře ideální, pro ty, kdo již od podobného typu knih očekávají něco víc, vyloženě špatný vtip. Za mne je bohužel Osvětimský proces velkým zklamáním, ale dokážu si představit spoustu čtenářů, kterým se bude velmi líbit.

 

Osvětimský proces / Anette Hess / Ikar / 2020


Děkujeme společnosti Euromedia Group, a.s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm