09/06/2020

Dogman: Peťulka čili život štěněte

Dogman potřetí, ale tentokrát je to fakticky hlubokomyslný příběh!

Autor: Bára 

Upřímně, nejsem příliš komiksový typ. Nikdy jsem nijak zvlášť nepropadla mánii kolem superhrdinů, ani mě nijak neberou grafické romány (pozor Čtyřlístek a Anča a Pepík, to je něco jiného, ty snad miluje každý, ne?). Ale Dogman, to je jiná, ten mě baví neskutečně, i když dávno nejsem cílová skupina. A baví nás snad všechny ve škole – ty nejmladší, i ty starší, a dokonce i učitelé se nesmírně baví nad bláznivými dobrodružstvími Dogmana.

 


Dogman u nás díky nakladatelství Pikola vychází již potřetí. Říkala jsem si, co nového si pro nás George a Harold, fiktivní autoři komiksu, vymyslí. A musím říct, že předčili má očekávání. Rozhodli se totiž, že napíšou hlubokomyslný příběh (inspirovaný Dášenkou, kterou je nutí číst jejich nová úča).

 

Příběh o útlaku, příběh o spáse, příběh o znovuzrození a příběh o naději. Jste napjatí, co? Krutopřísný, úžasňácký padouch Péťa (který je navíc génius, fešák, vypadá božsky, má obří bicáky a ocelové břišáky a samozřejmě vystouplé lícní kosti) se stane otcem! Ano, čtete správně, narodí se mu malý Péťa. Víc už prozrazovat nebudu. Musíte si to přečíst sami.

Budu se opakovat, ale tohle se opravdu povedlo. Zápletka je sice jednoduchá, ale neuvěřitelně vtipná. Celý příběh rychle odsýpá, autor v něm sází hlášku za hláškou, takže se u něj nesmějí jen děti, ale i dospělí.

 

Celé kouzlo Dogmana je v tom, že jeho fiktivními autory jsou děti. Dva kamarádi Harold a George, kteří společně tvoří komiks o pesopánovi. A přesně tomu odpovídá jazyk, který je velmi blízký mladým čtenářům, vtipy a ilustrace. Zkrátka máte pocit, jako byste četli komiks skutečně vytvořený dětmi.

 

Skvělými bonusy jsou interaktivní pasáže, jako například lis-to-ramy (pohyblivé obrázky, které rozpohybujme tím, že rychle listujeme stránky sem a tam, a ideální je během toho vydávat zvukové efekty), návody, jak nakreslit hrdiny komiksu (podle nich to zvládnou opravdu všichni, věřte mi, je to mnou ověřeno), ale také pasáže, kde s námi komunikují George a Harold.

 

Dogman:Peťulka čili život štěněte je komiks určený čtenářům od sedmi let, přesto bude bavit naprosto všechny (dospělí jej samozřejmě musí číst s určitým nadhledem). Hledáte-li knížku, kterou ocení i dětští nečtenáři, je Dogman ta pravá volba. Stoprocentně rozečte každého. Ale pozor, začněte prvním dílem, připravili byste se o některé souvislosti, a to nechcete.

 






Dogman: Peťulka čili život štěněte / Dav Pilkey / Pikola / 2020

 

Děkujeme společnosti Euromedia Group, a.s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm