16/03/2020

Dům na úskalí


Méně známá perla z pera královny detektivky

Autor: Baru

Kdykoli v konverzaci nadhodím britské jméno Agatha Christie, mým spolu řečníkům se samozřejmě ihned vybaví klasická televizní díla jako Vražda v Orient Expressu, Deset malých černoušků nebo jeden z jejích nejčtenějších románů Vraždy podle abecedy. Jelikož Agatha byla má dětská láska schovávající se vedle Waltariho a Foglara v poličkách knihovny mých prarodičů, nikdy nevynechám příležitost rereadingu jejích děl v parádním novém kabátku, jaký jim již nějaký ten pátek obléká nakladatelství Kalibr a který je mimo jiné dle mého názoru neskutečně vkusný a trefný. A z těchto důvodů jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít ani Dům na úskalí, který mne, jako prakticky všechny Christieovky, pohltil svou čtivostí, inteligentním humorem a nezaměnitelným důvtipem famózního detektiva.


Příběh Domu na úskalí se odehrává jen nějaký čas poté, co Hercule Poirot s důvtipem a elegancí vyřešil případ slavného „modrého vlaku“. Nyní se uchyluje na St. Loo – primárně za účelem načerpání vitaminu D a mořského vzduchu, utřízení myšlenek a trochou odpočinku. Na ostrově se seznamuje s půvabnou mladičkou dívkou, Nick Buckleyovou. Jejich cesty se kříží na hotelové zahrádce, ve kterém je Poirot se svým věrným přítelem, kapitánem Hastingsem, ubytován. Dívence v živém rozhovoru uklouznou útržky sledu podivných událostí, které ji během několika málo dní na tomto ostrově potkaly. Zdánlivé náhody však v Poirotově mysli evokují fakt, že o život slečny Buckleyové, živé a upovídané cestovatelky a majitelky domu na úskalí, někdo stůj co stůj usiluje. 

Agatha Christie je fakticky nejčtenější autorkou na poli detektivního žánru v historii vůbec. Kladete si otázku proč? Inu, po přečtení vaší první knihy z jejího repertoáru to sami zažijete na vlastní kůži a stoprocentně pochopíte. Přestože její styl psaní zdál by se jednoduchým, právě tento faktor umocňuje čtivost jejích děl. Navíc je také mistrnou vypravěčkou, jednou z nejlepších v oboru – čtenáře dokáže zmást s důvtipem a elegancí prostřednictvím jednoduchých triků a detailů. Promyšlenost, preciznost a podrobnost dějové linky je až k neuvěření a v dnešní době již velmi málo viděná. Sečteno podtrženo, přihoďme si k tomu jednoho z nejprofláklejších, těch nejvíce barvitě vykreslených a nejautentičtějších hlavních hrdinů v roli detektivů, zajímavé, neotřelé a nápadité zápletky a voilà, tady máte výsledek.

Její bibliografie dodnes oslovuje miliony čtenářů po celém světě. Její díla jsou vydávána znova a znova v nových obálkách, znova a znova zfilmována a obsazována těmi nejkvalitnějšími herci. Kdo říká, že je Agatha Christie sázkou na jistotu i pro ty nejzatvrzelejší nečtenáře, má naprostou pravdu.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm