03/07/2019

Zlodějský tanec


Návrat do světa Kronik pozůstalých.
Autor: Olivka

Říka se, nesuď knihu podle obalu, ale myslím, že v tomhle případě mi to odpustíte. Obálka Zlodějského tance je prostě úžasná, a když jsem ji poprvé uviděla, věděla jsem, že se mi tato kniha prostě bude líbit... Samozřejmě, že tato má jistota nepramenila pouze z povrchního okouzlení obálkou, ale z faktu, že Zlodějský tanec se přičítá na seznam literárních počinů z pera Mary E. Pearsonové, sympatické spisovatelky, autorky skvělé a oblíbené série Kroniky pozůstalých, která je navíc jedním z letošních zahraničních hostů HumbookFestu 2019, nejlepšího knižního young adult festivalu u nás.


Jase Ballenger se po smrti svého otce stal Patrei, vládce Ballengerovy říše. Kazymira z Brihgtmistu je sirotek a vyhlášená zlodějka vyslaná na misi královnou Vendy.  Jsou nepřátelé a pokouší se využít sebe navzájem ke svému prospěchu. To se ale změní ve chvíli, kdy jsou společně uneseni lovci lidí. Jsou odkázaní sami na sebe a jejich přežití závisí na tom druhém. A jelikož nic nesbližuje tak jako společný boj o život, brzy se z nich stanou spojenci, přátelé a možná i něco víc...

Zlodějský tanec je volně navazující sequel na sérii Kroniky pozůstalých. Není ale nutné ji mít předem načtenou, i když to samozřejmě doporučuji. Hlavní postavy jsou zde zcela nové, v Kronikách o nich nepadla ani zmínka. Samozřejmě se ale znovu, i když jen lehce, setkáme i s postavami již dobře známými a nahlédneme na jejich životy po konci předchozího příběhu. 

Od Zlodějského tance můžete očekávat v podstatě totéž jako od autorčiny první série - Kronik pozůstalých. Sympatické postavy, které si člověk hned oblíbí, čtivost, spád, dynamičnost.  Mary E. Pearsonová to prostě umí!

A pak ten závěr? Jedna jediná strana změnila zdánlivě idylický konec v napínavý cliffhanger, což za mě skutečně naplnilo kýžený účel, neboť již teď se nemůžu dočkat dalšího dílu.

Byl to náš příběh. Neměl šťastný začátek a nebude mít šťastný konec, ale střed byla blaženost sama. Jako horká koupel, nocleh v hostinci s plným žaludkem, jako jeho hrudník přitisknutý k mým zádům, jako jeho rty šeptající legendy do mého ucha, jeho něžné rty na mém spánku.
V jiném světě a za jiných okolností bychom mohli být přátelé. Nebo něco víc.

Jednu věc si ale nebudeme nalhávat. Hlavní pointou příběhu je vztah mezi Kazi a Jasem. Sice tam není žádný milostný trojúhelník, ale celé se to točí okolo jejich tragické, zakázané lásky, která je takovým středobodem knihy. Celý příběh je nasáklý romantikou, proto je třeba s tímto faktem počítat, než se na novou sérii vrhnete, protože jestli se vám Kroniky pozůstalých zdály moc přeslazené, ještě jste nečetli tohle...  Kazi i Jase jsem si ale hned oblíbila a společně tvořili nádherný pár. Od začátku jsem jim fandila a přála šťastný konec.

Párkrát mě přistihla, jak si ji prohlížím.  Snažil jsem se soustředit na krajinu, ale moje oči se neustále vracely k ní. Fascinovala mě. Její protiklady, její tajemství, ta dívka, která se občas vynořila zpod krunýře zocelené bojovnice, jako třeba když zahlédla na břehu potoka byliny, kterým říkala přáníčka. Dívka, která zapomněla, kdo jsem, a přitiskla mi hojivou rostlinku na poraněný kotník. Věděl jsem, že o ní přemýšlím častěji, než bych měl.


Žádné komentáře

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.
© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm